Gå direkt till innehåll
Silva är Anette Liljegrens egen hjärthäst, en trygg familjehäst som kan bland annat dressyr, Working Equitation – och spela fotboll. Foto: Nille Leander
Silva är Anette Liljegrens egen hjärthäst, en trygg familjehäst som kan bland annat dressyr, Working Equitation – och spela fotboll. Foto: Nille Leander

Pressmeddelande -

Anette Liljegren är Årets ridlärare 2022

I över 30 år har Anette Liljegren fått generationer av ryttare att fatta galoppen hos Örestads Ryttaresällskap. Nu får hon ta emot priset Årets ridlärare, som delas ut i samarbete med Granngården.
- Nu gick min puls upp i 190. Så himla kul efter alla år, vilken kick! säger hon om beskedet.

Mötet med eleverna, hästarna och glädjen i att se dem lyckas, det är drivkraften i ridlärarjobbet, säger Anette Liljegren.
- Jag får så mycket energi av mina elever. Alla är så positiva när de kommer hit och för många är ridlektionen guldkanten på veckan. Då är det lätt att ge tillbaka också.
- Ridning handlar mycket om känsla. Lyckas jag förmedla den och få ryttare och häst att hitta varandra, att allting liksom faller på plats - det är helt magiskt. Det spelar ingen roll om det handlar om första galoppen eller svåra dressyrrörelser.

Men ridlärarjobbet handlar inte bara om ridning.
Anette hyllar sina 45 fyrbenta kollegor och månar om att de ska ha det bra på hästjobbet.
- I allt vi gör utgår vi från hästarna. Mitt jobb är att sprida hästkunskap och lära eleverna lyssna in varje häst. Alla har ju olika personligheter.

Anette är utbildad Svensk Ridlärare (SRL) 1. Under sina 30 år i yrket har hon sett ridlärarjobbet förändras rejält.
- Förr var det mer militära kommandon och vi pekade med hela armen. Idag möter vi både hästar och människor som individer och har en dialog på lektionerna. Det är viktigt att alla blir sedda.

Efter 30 år i yrket drivs Anette fortfarande av att utveckla verksamheten och prova nya grepp och ridsportgrenar. Hennes elever är mellan 7 och 75+. Nybörjare och rutinerade, elever med funktionsvariaton, seniorer och tävlingssugna.
- Vi är en riktig familjeklubb där generationer avlöser varandra och många har ridit för mig länge, det är fantastisk roligt.

Priset Årets ridlärare delas ut på Ryttargalan den 23 november på Grand Hôtel i Stockholm. Utmärkelsen finns för att lyfta det goda ledarskapet och delas ut av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Granngården. Priset är ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor och ett presentkort från Granngården med samma summa.

- Årets ridlärare är ett pris som ligger Granngården väldigt varmt om hjärtat. Ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever och hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället. De är också personer som utbildar i den viktiga hästkunskapen, och hur du som ryttare tillsammans med hästen kan åstadkomma magi, säger Emilia Sahlén, företagschef på Granngården och ansvarig för Granngårdens satsning på ridsporten.

Maria Eriksson är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion som delar ut priset efter nomineringar till Ridsportförbundet.
- Vi är väldigt glada över att dela ut pris till Årets ridlärare. Vår svenska ridskola med sina professionella ridlärare är riktiga vardagshjältar som förtjänar att synas! Ridlärare och pedagoger som Anette är en förutsättning för framtidens hållbara ridsport.

Fakta Örestads Ryttaresällskap
Cirka 700 medlemmar och 350 ridande/vecka.
Cirka 45 hästar och ponnyer.
Sex anställda ridlärare.
Örestads RS är en av Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkta ridskolor. En kvalitetsmärkning där just utbildade ridlärare är en viktig kugge.

Läs mer om Örestads Ryttaresällskaps kvalitetsmärkning här https://ridsport.se/hastryttare/reportage/arkiv---reportage/2022-02-23-ridskola-av-basta-marke

Kontakt
Anette Liljegren
Anette.liljegren@ors.se
073 362 83 63

Margareta Borg, Svenska Ridsportförbundet
margareta.borg@ridsport.se
0709 79 56 33

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden