Gå direkt till innehåll
En ridsport för alla?

Pressmeddelande -

En ridsport för alla?

Ridsport för alla hela livet är Svenska Ridsportförbundets paroll. Men idag finns få med invandrarbakgrund inom ridsporten.
- Det är viktigt att våga se den egna idrotten i vitögat, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap som på uppdrag av Ridsportförbundet forskar om ridsport och integration.

Forskningsprojektet tillsammans med Malmö Högskola startade under våren för att ge Svenska Ridsportförbundet en samlad kunskapsbas och ett underlag för att skapa en långsiktig och hållbar strategi för ridsport och inkludering.

- Det här är ett första och viktigt steg mot en större mångfald inom ridsporten, säger Gisela Löfstrand, verksamhetschef för Ridklubb- och ridskolefrågor inom Svenska Ridsportförbundet.
- Vi måste fundera på om vi erbjuder den idrott som de vi vill inkludera är intresserade av, även om det kan innebära att vi måste vara beredda att ändra på sådant som vi är vana vid.

Studier visar att pojkar med utländsk bakgrund är aktiva inom den organiserade idrotten i Sverige medan flickor med invandrarbakgrund däremot inte deltar i samma utsträckning.
Ridsporten är en av de mest populära idrotterna bland flickor. Av Svenska Ridsportförbundets medlemmar är mer än 90 procent flickor/kvinnor.

- Vi vet att vi är bra på att engagera tjejer. Att få fler tjejer med invandrarbakgrund att upptäcka ridsporten och ge dem möjlighet att växa tillsammans med hästar, är en viktig och möjlig samhällsroll som vi skulle kunna fylla.
- Men givetvis arbetar vi för att alla ska komma till ridsporten. Både killar och tjejer i alla åldrar, och oavsett etnicitet, understryker Gisela Löfstrand.

I ett första steg har forskningsprojektet sammanställt aktuella rapporter om idrott och inkludering och tittat närmare på de satsningar som gjorts på ridsport och integration inom ramen för Idrottslyftet och tidigare Handslaget*.
- I de flesta fall har projekten tagit slut när pengarna tagit slut och vi tänker ta reda på varför, säger Susanna Hedenborg.
- Vad vi tydligt kan se är också att ledarna fyller en viktig roll. En möjlig effekt av det här projektet skulle kunna bli nya inslag i ridsportens ledarprogram, säger Susanna Hedenborg.

Nästa steg blir att genom intervjuer med ridklubbar undersöka vad behållningen och svårigheterna med integrationsarbetet har varit, och vad som krävs för att lyckade satsningar ska leva vidare.
- Integration handlar inte om att skapa öar av projekt och parallella verksamheter. Det handlar om att bygga en hållbar verksamhet där alla känner igen sig och vill vara kvar. Och där det sker möten mellan människor och hästar och människor och människor, oavsett bakgrund, avslutar Susannas Hedenborg.

Den färdiga rapporten ”En ridsport för alla” beräknas vara klar i slutet av oktober.
I projektet ingår även Anna-Maria Hellborg, doktorand i Idrottsvetenskap på Malmö Högskola.

* Handslaget var regeringens extra satsning på barn- och ungdomsidrott mellan åren 2004-2007. Idrottslyftet är en fortsättning på Handslaget och regeringen har sedan starten 2007 årligen avsatt 500 miljoner kronor till idrotten genom Idrottslyftet.

Susanna Hedenborg är professor i Idrottsvetenskap och har tidigare forskat om ridsport. På uppdrag av Svenska Ridsportförbundet har Hedenborg skrivit boken ”Hästkarlar, hästtjejer, hästälskare” som berättar förbundets hundraåriga historia ur ett genusperspektiv.

Ridsportens integrationsprojekt är kopplat till ett Vinnovafinansierat projekt på Malmö Högskola – ”Sport Open” där fler sporter studeras utifrån ett integrationsperspektiv.

Kontakt
Gisela Löfstrand, verksamhetschef Ridklubb/Ridskola, Svenska Ridsportförbundet, 0220-456 39, gisela.lofstrand@ridsport.se
Susanna Hedenborg, professor i Idrottsvetenskap, Malmö Högskola, 040-665 8385, susanna.hedenborg@mah.se

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden