Gå direkt till innehåll
Sara Algotsson Ostholt är tillbaka i den internationella fälttävlanseliten. Med Chicuelo satsar hon mot OS i Tokyo. Foto: Victor Krijt
Sara Algotsson Ostholt är tillbaka i den internationella fälttävlanseliten. Med Chicuelo satsar hon mot OS i Tokyo. Foto: Victor Krijt

Pressmeddelande -

Fälttävlans landslag 2021 med sikte på OS i Tokyo

Fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff har tagit ut landslagstrupperna och en Nations Cup-grupp för 2021. Årets stora mål är givetvis OS i Tokyo 23 juli-8 augusti.

Det blir ett spännande år med uppladdning inför OS i Tokyo. Fälttävlan har dessutom ett nytt tävlingsformat i OS där laget består av tre ekipage, och alla resultat räknas. Ett fjärde ekipage är reserv på plats. Så kampen om OS-platserna blir ovanligt tuff.

- Det är ett svårt jobb att ta ut ett OS-lag, men det ska det vara, säger Fredrik Bergendorff.
- Oftast talar ändå resultaten för sig själva.

Om en av målsättningarna vid de senaste mästerskapen har varit att vara topp fem-sex för att säkra olika mästerskapskval så ser förutsättningarna annorlunda ut inför OS.
- Nu kan vi försöka maximera chansen att ta medalj, istället för att tänka att vi ska säkra upp en kvalplats. Det handlar troligtvis i slutändan om ungefär samma slags uppsättning ryttare som åker, men det är en annan attityd i det tänket, säger Fredrik Bergendorff.

Framtiden för svensk fälttävlan ser ljus ut. Nio ryttare finns med i utmanartruppen bakom spetsen, och ytterligare fyra i den så kallade Nations Cup-gruppen. För dessa grupper är en viktig uppgift och målsättning att delta i FEI:s Nations Cup-serie, där Sverige varit mycket framgångsrika de senaste åren.
- Jag kan inte prata nog gott om Nations Cup-serien. Det är ett fantastiskt tävlingsformat som öppnar så många möjligheter för ryttare som siktar på en plats i spetstruppen, säger Fredrik Bergendorff, och fortsätter:
- Det ger ryttarna ovärderlig erfarenhet av att rida i lag. Förut var steget från young rider-nivå till seniorlaget väldigt stort. Men det har Nations Cup-serien verkligen kommit in och tagit hand om. Att kunna mixa oerfarna ryttare med mer erfarna gör att vi kan ge ryttarna chansen att utvecklas tillsammans med och lära av de bästa.

Fredrik Bergendorff ser ett tydligt samband mellan de svenska framgångarna i internationell fälttävlan och den satsning som görs på hemmaplan.
- Utvecklingen för svensk fälttävlan går verkligen åt rätt håll. Den bredd av ryttare vi har nu går hand i hand med den satsning vi gör i Sverige med fler internationella tävlingar på hemmaplan.

Spetstrupp 2021

Mästerskapsekipage/ryttare med en mycket hög internationell prestationsnivå.
Ekipage som är aktuella för mästerskap.

Malin Josefsson, Osby
Niklas Lindbäck, Munka Ljungby
Louise Romeike, Fockbeck, Tyskland
Ludwig Svennerstål, Gloucestershire, England
Sara Algotsson Ostholt, Warendorf, Tyskland
Anna Freskgård, Tystberga
Malin Petersen, Wees, Tyskland

Utmanartrupp 2021

Ekipage som har stor erfarenhet på 4* nivå. Ekipage kan vara aktuella för mästerskap.

Hanna Berg, Färlöv
Jonna Britse, Halmstad
Viktoria Carlerbäck, Dalsjöfors
Christoffer Forsberg, Skurup
Johan Lundin, Sennan
Philippa Magnusson, Kallinge
Katrin Norling, Mantorp
Sofia Sjöborg, Somerset, England
Therese Viklund, Skurup

Nations Cup-grupp 2021 (ej landslag)

Ekipage med godkända resultat i CCI4*-S. Ekipage aktuella för Nations Cup-deltagande.

Henrik Adnervik, Båstad
Linda Algotsson, Läckeby
Lina Forsberg, Kettering, England
Aminda Ingulfson, Flyinge

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Fredrik Bergendorff

Fredrik Bergendorff

Förbundskapten fälttävlan +44 7768 478255
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden