Gå direkt till innehåll
Team SVEA, som representerade Sverige på VM i Herning 2022, är klart för start i EM på hemmaplan på Flyinge i sommar. Foto: Roland Thunholm
Team SVEA, som representerade Sverige på VM i Herning 2022, är klart för start i EM på hemmaplan på Flyinge i sommar. Foto: Roland Thunholm

Pressmeddelande -

Första voltigörerna uttagna till sommarens mästerskap

Två lag och en individuell senior har fått klartecken från landslagsledningen att representera Sverige vid EM och ungdoms-VM i voltige på hemmaplan i Flyinge i sommar.

I sommar blir det dubbla mästerskap i voltige på hemmaplan när Svea Voltigeklubb tillsammans med FEI och Svenska Ridsportförbundet står värd för EM för seniorer och VM för juniorer och unga voltigörer på Flyinge den 26-30 juli.

Nu har landslagsledare Jessica Neilands och Pernilla Sjöstrand tagit ut delar av truppen som ska representera Sverige i de båda mästerskapen. Detta efter två internationella tävlingar i Ermelo, Nederländerna, och Lier, Belgien där de svenska voltigörerna övertygat.

Den sedan innan väletablerade Ella-Filippa Velander gjorde en stark prestation i Lier, där hon vann på personbästa. Även lagen gjorde fina insatser i sina klasser.

- Konkurrensen på mästerskapet är stenhård och en liten miss kan vara skillnaden mellan plats fem och plats 15 för de individuella. Med tanke på Ella-Filippas fina prestationer tror jag absolut att hon kommer att placera sig bland topp tio. För lagens del tror jag att de kommer att hamna topp fem, vilket är mycket bra, säger landslagsledare Jessica Neilands.

EM, individuell senior dam:

Ella-Filippa Velander, Svea voltige
Häst: Bello Nero
Linförare: Ronja Persson

Om uttagningen:
- Ella-Filippa Velander har jobbat och tränat målmedvetet under det senaste året och lagt in en extra växel vilket har gett resultat. Ella-Filippa kom 6:a på CVI Ermelo med endast de bästa tyskarna och schweizarna framför sig. Hon vann CVI Lier och presterade personbästa med bland annat 8.043 på grundövningarna vilket är i klass med de bästa, säger Jessica Neilands.

EM, seniorlag:

Team Svea, Svea voltige
Häst: Bello Nero
Linförare: Ronja Persson

Om uttagningen:
- Detta är ett lag med mycket erfarenhet med några av Sveriges bästa voltigörer. Laget har jobbat mycket med att analysera kürens sammansättning dels för att anpassa den till hästen men också för att få maximal utdelning i poäng vilket bar frukt med över 8 i både teknisk och artistisk poäng i Lier.

Ungdoms-VM, lag:

Junior Team Svea, Svea voltige
Häst: Quarterback Haerup
Linförare: Daniela Fiskbaek

Om uttagningen:
- Detta lag har utvecklats otroligt sedan förra året då de kvalade med knapp marginal. I år ligger de en väl över kvalgränsen. Grundövningarna har blivit betydligt bättre sedan förra året och även kürens utförande. Laget har också jobbat med att höja svårighetsgraden på küren och man kunde se gav utdelning framför allt vid andra rundan i Lier då de fick 7.735 på küren vilket är mycket bra.

Fler uttagningar återstår

Senast vecka 25 presenterar landslagsledningen resterande uttagna individuella svenska voltigörer.

Inbjudan till pressträff tisdag 23 maj
Redan idag tisdag finns möjlighet att träffa de uttagna voltigörerna och se när de tränar.
Välkommen på pressträff klockan 17-20 på Danjo Hill, Krusebergsvägen 173, Arrie.
Anmälan till Pernilla Linder Velander, pressansvarig EM och ungdoms-VM voltige 2023, pernilla@flyingehus.com eller 0708-640 600.
Se bifogad inbjudan för mer info och tidsprogram för kvällen.

Kontakt landslagsledningen
Jessica Neilands, 0709-163515, jessica.neilands@ridsport.se
Pernilla Sjöstrand, 073-3181997, pernilla.sjostrand@ridsport.se

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden