Gå direkt till innehåll
Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning, Bo Jenå, förbundskapten dressyr, Agneta Aronsson, landslagsledare paradressyr, och Fredrik Bergendorff, förbundskapten fälttävlan, fortsätter alla sina uppdrag över Paris 2024.
Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning, Bo Jenå, förbundskapten dressyr, Agneta Aronsson, landslagsledare paradressyr, och Fredrik Bergendorff, förbundskapten fälttävlan, fortsätter alla sina uppdrag över Paris 2024.

Pressmeddelande -

​Fyra satsar mot 2024

Ledarkvartetten för ridsportens olympiska och paralympiska grenar är säkrad över OS och Paralympics i Paris 2024. Henrik Ankarcrona, Bo Jenå, Fredrik Bergendorff och Agneta Aronsson fortsätter alla sina uppdrag för Svenska Ridsportförbundet.

- De här fyra står för ett modernt ledarskap och det är väldigt roligt att kunna fortsätta jobba långsiktigt tillsammans i de olympiska grenarna. Det känns otroligt skönt med den stabilitet vi har inom svensk ridsport, säger Andrea Barth, sportchef för Svenska Ridsportförbundet.

Henrik Ankarcrona klev på uppdraget som förbundskapten för svensk hoppning efter OS i Rio 2016. Redan under första mästerskapssommaren 2017 blev det dubbla EM-medaljer i Göteborg. Framgångarna har fortsatt med VM-medalj, världscupframgångar och historiska nationshoppningssegrar.
- Det har varit en otrolig resa och jag ser verkligen fram emot att jobba vidare med hela teamet. Det finns en så positiv framåtanda och vi har ryttare och hästar i världsklass. Vi vill givetvis rida vidare på den här framgångsvågen, men samtidigt bygga för framtida segrar. Jag är säker på att det är väldigt spännande år som väntar, inte minst med två OS.

Bo Jenå har lett det svenska dressyrlandslaget de senaste tolv åren. Det inkluderar två OS, tre VM och hela sex EM. De senaste åren har laget bara blivit bättre och bättre. På VM i Tryon var det snubblande nära en medalj, det har blivit flera EM-brons och dessutom totalseger i FEI Nations Cup tre år i rad.
- Det bästa med det här jobbet är den fantastiska kontakt man får skapa med både tränare och ryttare, inte bara i Sverige utan i hela världen. De senaste åren har vi byggt upp ett väldigt bra system i Sverige som jag gärna vill fortsätta att vara en del av och följa framåt. Det har varit ett speciellt år i år, men vi är väldigt taggade på Tokyo och på att få visa vad vi går för. Nu har vi gått lite på sparlåga, men jag ser verkligen fram emot att växla upp när det närmar sig, säger Jenå.

Under ledning av Fredrik Bergendorff har det svenska fälttävlanslandslaget tagit medalj vid de två senaste Europamästerskapen och liksom dressyren stått som totalsegrare i FEI Nations Cup.
- Det är ett superteam att jobba med, inte bara ryttarna själva utan även de andra kaptenerna och förbundet själv. För mig var det självklart att fortsätta. Om man ska kunna göra något avtryck eller bevisa vad man går för så är fyra år för kort tid. Jag vill ta den här utvecklingen ett steg till och tycker att vi har en jättechans att bli riktigt bra. Ryttarna är otroligt duktiga och arbetar med mer struktur och tydliga upplägg. Det har varit ett konstigt år såklart, men å andra sidan är fälttävlansryttare vana vid off season, menar Bergendorff.

Agneta Aronssons karriär som landslagsledare saknar nog närmast motstycke i den svenska sportvärlden. Hon har lett svensk paradressyr sedan nuvarande Svenska Ridsportförbundet bildades 1993 och var dessförinnan ledare inom Ridfrämjandet från 1984 och framåt. Sex Paralympics och otaliga internationella medaljer senare, inklusive dubbla guld på Paralympics i Aten 2004, tycker hon fortfarande att det är roligt att gå till jobbet.
- Att få följa de fantastiska insatser som både hästar och ryttare gör i den här sporten ger så otroligt mycket glädje. Oavsett medalj eller inte. Det är också väldigt fint att få ta del av den sammanhållning och gemenskap som finns internationellt och framför allt mellan oss nordiska länder.

Även svenska landslaget i paradressyr fick se Tokyoresan skjutas fram. Aronsson laddar nu om för Paralympics 2021 och tar även sikte mot Paris 2024.
- Vi har flera nya ryttare på gång som blir spännande att följa framöver. Konkurrensen blir tuffare och tuffare internationellt, men vi har väldigt duktiga ryttare. Den största utmaningen är att hitta tillräckligt bra hästmaterial, men det finns några nya spännande hästar i landslaget som jag tror kan bli riktigt bra, säger Aronsson.

Ämnen


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Henrik Ankarcrona

Henrik Ankarcrona

Förbundskapten hoppning +46 702 46 02 70
Bo Jenå

Bo Jenå

Förbundskapten dressyr +46 709 79 05 46
Fredrik Bergendorff

Fredrik Bergendorff

Förbundskapten fälttävlan +44 7768 478255
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden