Gå direkt till innehåll
Tysklandsbaserade Louise Romeike kommer hem för att rida internationellt i Kristianstad. Foto: www.eventingphoto.com
Tysklandsbaserade Louise Romeike kommer hem för att rida internationellt i Kristianstad. Foto: www.eventingphoto.com

Pressmeddelande -

Gärds RF storsatsar med internationell fälttävlan

Fälttävlanssäsongen brukar ta slut i oktober men Gärds Ryttarförening storsatsar och arrangerar internationell tävling den 24-26 oktober, med två- och trestjärniga klasser. Kommunen ställer också upp och evenemanget har fått namnet Kristianstad International Eventing.

2020 har inte varit något vanligt år, endast en internationell fälttävlan har kunnat genomföras i Sverige hittills i år.
- Det här är precis vad vi behöver i Sverige, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan som är imponerad över initiativet som togs av den skånska fälttävlanskommittén. Det var sent på säsongen och mycket har hänt på kort tid.
- Det är fantastiskt vad man kan återkomma tillsammans, säger Fredrik.

Klasserna som arrangeras är CCI1*Intro, CCI2*-S, CCI2*-L, CCI3*-S samt CCI3*-L, där S står för short och L för long. Sverige har sedan tidigare tre korta trestjärniga terrängbanor, det här blir den första långa trestjärniga tävlingen i Sverige på flera år. Det ger också svenska ryttare möjlighet att kvala på hemmaplan till högre klasser.
- Det är klart att det är mycket värt att komma ut och tävla internationellt men att ge fler möjlighet att kvala i Sverige betyder otroligt mycket, säger Fredrik Bergendorff, som hoppas på en långsiktig fortsättning.
- Först ska vi förstås göra en bra tävling nu men det här är intressant för framtiden, Gärds anläggning ligger bra till på kartan även internationellt och har väldigt bra underlag.

Att få fler banor av högre standard är viktigt för svensk fälttävlans framtid och Fredrik Bergendorff menar att det här är ett steg på vägen.
- Jag hoppas på fem trestjärniga banor och en fyrstjärnig, säger förbundskaptenen med tillförsikt.

Coronapandemin har medfört många inställda tävlingar, detta påverkar inte minst de unga ryttarna som har haft begränsade förutsättningar att göra kvalificerande starter inför nästa års ungdoms-EM som arrangeras på Segersjö.

Nu får de ytterligare en chans att kvala och gensvaret från ryttarna har varit överväldigande. I de tvåstjärniga klasserna är hela 65 procent av startfältet juniorer och young riders. I de trestjärniga klasserna är 20 procent young riders.

Tävlingsledare Nils-Arne Pedersen berättar att det finns deltagare från 15-58 år i startfältet.
- Vi är oerhört glada över den enorma respons vi fått från såväl svenska som utländska ryttare, men även från sponsorer som uttryckt sin stora glädje över att få vara delaktiga i ett evenemang där alla deltagare tävlar på samma villkor oavsett ålder eller kön, säger Nils-Arne.

Gärds RF har en stark samarbetsparter i Kristianstad kommun som visat stort intresse för att vara delaktiga i evenemanget. Även Event in Skåne har gått in som ytterligare samarbetspartner.

Det har även varit en fin respons ifrån seniorerna och internationellt välkända namn som tyska Andreas Dibowski, Nicholai Aldinger och Kai Rüder är anmälda. Eirin Losvik, Finland, Daya Singh Hujan, Storbritannien samt Tobias Jörgensen och Camilla Saeboe Hansen från Danmark är bara några av dem som återfinns i startlistorna.

En hel rad svenska landslagsryttare kommer till start, som Tysklandbaserade Louise Romeike, Niklas Lindbäck, Christoffer Forsberg, Katrin Norling, rutinerade Johan Lundin och svenska mästaren Ebba Adnervik. Från hemmaklubben startar bland andra Hanna Berg och Malin Josefsson.

Det blir ingen publik på plats men tävlingarna kommer att livesändas av Equisport.

Preliminärt tidsprogram:

Fredag
13.30 – Dressyr CCI2-S del 1
15.00 – Hästbesiktning CCI3*-L
15.30 – Hästbesiktning CCI2*-L
16.00 – Officiell besiktning av terrängbanorna

Lördag
08.30 – Dressyr CCI2*-S del 2
08.30 – Dressyr CCI3*-L
09.00 – Dressyr CCI1* Intro
12.00 – Dressyr CCI2*-L
12.15 – Dressyr CCI3*-S
Hoppning CCI3*-S, CCI2*-S, CCI1* Intro

Söndag
Morgon Hästbesiktning CCI3*-S, CCI2*-S, CCI1* Intro
08.00 – Terräng CCI* Intro
09.40 – Terräng CCI2*-L
10.00 – Prisutdelning CCI1* Intro
11.40 – Terräng CCI3*-L
13.15 – Terräng CCI3*-S
15.00 – Terräng CCI2*-S
15.00 – Prisutdelning CCI3*-S
16.30 – Prisutdelning CCI2*-S

Måndag
08.30 Hästbesiktning CCI2*-L
09.00 Hästbesiktning CCI3*-L
10.00 Hoppning CCI2*-L
11.30 Hoppning CCI3*-L
12.30 Prisutdelning CCI3*-L, CCI2*-L

Start- och resultatlistor

FAKTA

Fyra trestjärniga fälttävlansbanor i Sverige:

  • Ridskolan Strömsholm, Västmanland
  • Segersjö Fälttävlan, Örebro län
  • Hermanstorp, Halland
  • Gärds, Skåne

Pressackreditering:
Representanter för media och sponsorer är varmt välkomna. Vi ber er anmäla för ackreditering som ger er tillträde till området. Se nedan.

För mer information:
Nils-Arne Pedersen, Event Director, nilsarne.pedersen@gmail.com eller 073-076 64 75
Maria Signarsson, presskontakt & ackreditering, maria.signarsson@gmail.com eller 070-999 95 39

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Fredrik Bergendorff

Fredrik Bergendorff

Förbundskapten fälttävlan +44 7768 478255

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden