Gå direkt till innehåll
Gothenburg Horse Show - De får hästfesten i Scandinavium att blomma

Pressmeddelande -

Gothenburg Horse Show - De får hästfesten i Scandinavium att blomma

OBS! Rättad version. Traditionen med blomsterdekorationer startades av Arne Pettersson, Hisingskärra och Clarebergs Ridklubb.

Pressinformation från Gothenburg Horse Show 2014-02-14

Sedan starten 1977 har Gothenburg Horse Show varit känt för sina enorma blomsterarrangemang på tävlingsbanan. I år har prestigeuppdraget att arrangera växterna gått till Svensk Växtmiljö.

- Tre florister, två trädgårdstjejer, fyra sistaårselever från floristutbildningen på Almåsgymnasiet, och jag själv som projektledare kommer att se till att hålla traditionen med ett blommande Scandinavium vid liv, säger Charlotte Wennerlund från Svensk Växtmiljö.

Det är bråda tider på kontoret i Borås just nu. Hinder studeras, färgsättningar på blommor diskuteras, blomsterlådor inspekteras och TV-klipp från tidigare års Gothenburg Horse Show detaljstuderas. Samtidigt arbetas skisser fram inför årets show och telefonen går varm till leverantörerna i Holland. Ingenting lämnas åt slumpen. Publiken ska känna igen sig, men samtidigt bli överraskade av nya grepp för blomsterarrangemangen.

- Vi har riktlinjer att hålla oss till för att skapa harmoni bland sponsorhindren, men också en hel del spelutrymme. Våra florister är unga och vill gärna sätta en egen prägel på uppsättningarna, säger Charlotte Wennerlund.

Uppdraget skiljer sig mycket från företagets vardag, som bland annat innebär att serva Göteborgs stads alla kontor med gröna växter.

- Den största utmaningen är att göra riktigt stora, pampiga uppsättningar som håller att transporteras in och ut på banan flera gånger. Blommorna ska vara lika fina första gången de kommer in på banan, som sista gången, säger Charlotte Wennerlund. 

Det kräver en hel del planering och arbete, både med förankring av växterna, men också att pricka in exakt när de 30 000 blommorna är som vackrast i blom.
Hela staben av florister inkvarteras tillsammans med alla växterna i ett specialbyggt rum under Scandinavium. Klimatet är viktigt för att växterna ska hålla sig så länge som möjligt, samtidigt som det ska vara enkelt att komma till med släp och fyrhjuling för att frakta växterna in och ut från banan.

- Blommorna är ett av Gothenburg Horse Shows signum. Numera har de flesta av världens största tävlingar blomsterdekorationer på banan, men ingen är i närheten av Göteborg. Det är vi väldigt stolta över, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

Traditionen med blomsterdekorationer startades av Arne Pettersson, Hisingskärra och Clarebergs Ridklubb, och förvaltades i drygt 25 år av holländske Abel Verheijens innan Liseberg tog över det prestigefyllda uppdraget. Nu är det alltså dags för arvsskifte bland blommorna igen, i och med att Svensk Växtmiljö tar över ansvaret för de ca 30 000 blommorna, och 2 200 olika plantorna i Scandinavium.

Kontakt
Charlotte Wennerlund, Svensk Växtmiljö, 033- 10 55 55 charlotte.wennerlund@svenskvaxtmiljo.se
Tomas Torgersen, tävlingsledare Gothenburg Horse Show, 0722-32 56 05, tomas.torgersen@ellberga.com


Ämnen

Kategorier

Regioner


Svensk Växtmiljös huvudkontor finns i Borås, men växtservice täcker idag större delen av Västra Götalandsregionen. Företaget startade 1982 och idag sköter man närmare 28.000 växtarrangemang i privata, kommunala och statliga miljöer, åt drygt 800 kunder. Svensk Växtmiljö är det enda företaget i sin bransch som är miljöcertifierade enligt ISO14001.

Gothenburg Horse Show startade 1977 och är den enda tävlingen i Sverige med världscuptävlingar i både dressyr och hoppning. Förra året, under världscupfinalerna, hade evenemanget 96 000 besökare, vilket gör det till Sveriges största årligen återkommande idrottsevenemang inomhus.

Gothenburg Horse Show 26 februari - 2 mars 2014, www.gothenburghorseshow.com


Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterade event

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden