Gå direkt till innehåll
Henrik von Eckermann var kung på Ryttargalan 2022. Han vann årets bragd, blev årets hoppryttare och hans guldhäst King Edward utsågs till Årets häst. Foto: Mikael Sjöberg
Henrik von Eckermann var kung på Ryttargalan 2022. Han vann årets bragd, blev årets hoppryttare och hans guldhäst King Edward utsågs till Årets häst. Foto: Mikael Sjöberg

Pressmeddelande -

Guldryttare dominerade på Ryttargalan

Det var VM-guldryttarna från mästerskapet i Herning som dominerade Ryttargalan på onsdagskvällen – och allra mest handlade det om Henrik von Eckermann. Han vann Årets bragd, blev årets hoppryttare och hans guldhäst King Edward utsågs till Årets häst.
- Det är alltid otroligt att minnas tillbaka till VM, säger Henrik von Eckermann.

En fullsatt Vinterträdgård på Grand Hôtel hyllade honom med stående ovationer och enormt jubel.
- Självklart väldigt kul att komma hem till den svenska publiken, och det är alltid en speciell känsla när man ser bilderna, säger Henrik von Eckermann.

Återigen hyllade han sin stjärnhäst King Edward.
- Han talar sitt eget språk. Helt otrolig. Det skulle inte förvåna mig om han blir hästen genom tiderna, jag ser bara så mycket fram emot allt som komma skall.

Han tog också emot hyllningar tillsammans med guldkollegorna i VM-laget; Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson. Såväl de som deras hästar och hästägare hyllades när utmärkelserna delades ut.
- En fantastisk gala med väldigt värdiga vinnare. Så klart också fantastiskt att få gå upp och ta emot hyllning för guldet. Efter förra året trodde man så klart att det skulle bli svårt att toppa, men nu tror jag verkligen det blir svårt, säger Peder Fredricson.

Årets två guld är Sveriges första VM-guld i hoppning.
Markan Cosmopolit, som reds av Jens Fredricson på VM, är uppfödd av Sören Savgren, Väddö. Efter att Markan Cosmopolit säkrat VM-guldet för Sverige blev nu Sören Savgren Årets uppfödare. Han kallar sin verksamhet för vuxenhobby. Nu vet han att den håller världsmästarklass. Eftersom Sören befann sig på djursjukhuset med en sjuk hund tog Victoria Logård emot priset åt honom.
- Han har världens största hjärta för djuren och han är så värd detta. Allt får ta den tiden hästarna behöver och när Cosmo gick i mål var det bara ståpäls, säger Victoria som tränar Sören Savgrens dressyrhästar.

På Ryttargalan hyllas både eliten och de som ser till att verksamheten på stallbackar och ridskolor fungerar. På ridskolan utbildas framtidens ryttare och här jobbar de trygga och fantastiska ridskolehästarna. Årets ridskolehäst heter Coolboy Rory och finns hos Sundsvalls Ridklubb.
- Vi är så stolta över honom och så glada för hans skull, säger Sofia Lundberg, som var en av eleverna i Sundsvall som hade nominerat Rory till priset.

Årets ridskola, som presenteras av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion i samarbete med Folksam, finns i Arvika hos Arvika Ridklubb. Läs mer om Arvika Ridklubb HÄR
- Vi har fokuserat mycket på att ständigt förbättras. För hästar, elever och inte minst arbetsmiljön. Det är verkligen ett lagarbete att vi kan hålla en så hög kvalitet, säger Arvikas styrelseordförande Johanna Nilsson.

Årets ridlärare heter Anette Liljegren och har Örestads Ryttaresällskap som arbetsplats.
- Man är så glad när man får se ryttare i alla åldrar utvecklas, det är det allt handlar om och det är det som ger glädje. Det är fantastiskt när man med enkla medel kan hjälpa andra att bli bättre, säger årets ridlärare.

För att hylla de som aldrig ger upp trots tuffa förutsättningar har dressyrryttaren Patrik Kittel instiftat priset Årets kämpe.
Patrik Kittel var på plats på galan för att dela ut årets pris till Helena Warme Erlandsson.

Ett av de tyngsta priserna på galan är Årets hederspris som delas ut av Ryttargalans jury. Vem som får hederspriset avslöjas inte förrän på själva galakvällen. I år var det fotograf Roland Thunholm som efter mer än fem decennier som ridsportfotograf fick befinna sig i rampljuset och på ”fel sida” om linsen.
- Vi har följts åt sedan jag började rida Allsvenskan på sent 80-tal. Han har alltid varit med, han är en stor del av vår hoppvärld. Det finns alltid glädje hos honom och han är en av dom som möter mig först efter både framgång och motgång, han är fantastisk, säger Malin Baryard Johnsson.

På Ryttargalans hemsida finns mer information om vinnarna och övriga nominerade, ryttargalan.se

Ryttargalan 2022 – årets vinnare

Årets Bragd - presenteras av Saab: Henrik von Eckermann, VM-guld individuellt och i lag

Årets Prestation: VM-guld lag hoppning (Malin Baryard Johnsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Henrik Ankarcrona, förbundskapten, Rolf-Göran Bengtsson, reservryttare)

Årets Ridskola – presenteras av Folksam i samarbete med Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion: Arvika Ridklubb https://www.arvikaridklubb.com/

Årets Ridskolehäst: Coolboy Rory, Sundsvalls Ridklubb https://sundsvallsrk.se/

Årets Ridlärare – presenteras av Granngården: Anette Liljegren, Örestads Ryttaresällskap

Årets Häst: King Edward, ryttare: Henrik von Eckermann

Årets Hästskötare – presenteras av ATG: Sebastian Ulrich, Tyskland (dressyr)

Årets Uppfödare – presenteras av Equitours: Sören Savberg, Väddö

Årets Tränare: Catrin Henriksson, Våxtorp

Årets Kämpe – utses i samarbete med Patrik Kittel: Helena Warme Erlandsson, Höör

Årets Hederspris: Roland Thunholm, Guldsmedsmora, Nykvarn

Årets ryttare/kusk – Svenska Ridsportförbundets Championatstecken: Henrik von Eckermann, Nederländerna, (hoppning), Patrik Kittel, Tyskland, (dressyr), Frida Andersén, Hofors, (fälttävlan), Ella Lindblom, Flen, (distansritt), Johan Herner, Klippan, (sportkörning)

Årets Komet – presenteras av tidningen Ridsport: André Brandt, Tyringe/Ronneby, Skyrup Country Club Ryttarförening

Morgondagens häst: Caspian 15, ryttare: Louise Romeike, Tyskland (fälttävlan)

Morgondagens stjärna: Linnea Kristiansen, Huskvarna, Jönköpings Fältrittklubb (sportkörning)

På Ryttargalan 2022 delades ett specialpris ut - Hästägare i världsklass - till Charlotte Söderström, hästägaren till bland andra guldhästarna H&M All In och H&M Indiana.

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden