Gå direkt till innehåll
Svenska bronsgänget, fr v: Lena Eriksson, Anneli Ohlén, Sara Henriksson, Jessica Holmberg, Emma Svanäng, landslagsledare Léonard Liesens och veterinär Mia Svensson.
Svenska bronsgänget, fr v: Lena Eriksson, Anneli Ohlén, Sara Henriksson, Jessica Holmberg, Emma Svanäng, landslagsledare Léonard Liesens och veterinär Mia Svensson.

Pressmeddelande -

Historiskt EM-brons i distansritt

För första gången på 17 år har Sverige tagit en medalj vid ett internationellt mästerskap i distansritt. Sara Henriksson, Emma Svanäng, Anneli Ohlén och Lena Eriksson red hem bronset på EM i Bryssel, Belgien. 
- Det känns fantastiskt! Jag är så stolt över ryttarna, hästskötarna, hästarna, veterinären, ja hela laget, säger landslagsledare Léonard Liesens.

Senast Sverige tog en medalj i distansritt var vid VM 2000 i franska Compiegne. Då blev det brons i lag.
Nu har det hänt igen!

- Allt gick verkligen helt perfekt. Alla lyssnade till mina instruktioner och det har varit en helt otrolig laganda, säger Léonard Liesens, som själv är från Belgien och dessutom fyller år just idag. Vilken födelsedagspresent!

Liesens är extra stolt över just inställningen hos lagryttarna.
- Jag är så glad över att de gick in och trodde på sig själva och sina hästar. Två av ryttarna är nya på den här nivån, ändå trodde de på att de hade kapaciteten att prestera på högsta nivå.

Sara Henriksson, Svenska Ridsportförbundets Jubileumsstipendiat 2015, visade vägen med 11-åriga stoet Elopolda. Ekipaget red in på tionde plats individuellt efter 16 mil i parken Forêt de Soignes i centrala Bryssel med snitthastigheten 19 km/h.

När Emma Svanäng på TS Coyote, Anneli Ohlén på Min Pontijack och Lena Eriksson på Willy Wonka alla var godkända i mål på 26:e, 27:e och 28:e plats var bronset klart. En riktig revansch för svensk distansritt efter VM förra året där ingen av de svenska ekipagen tog sig i mål.
- Hästarna har till och med mer att ge. De har verkligen potential att bli ännu bättre, menar Léonard Liesens, som redan blickar fram emot VM 2018.
- Det här laget presterade oerhört bra idag. Det bästa är att vi har tre-fyra hästar till som skulle ha kunnat vara med i laget. Man ska vara ödmjuk, men jag är stolt över att vi på kort tid lyckats bygga upp en så bra reserv inom svensk distansritt. Det finns 15 ekipage som kan vara med och slåss om platser i laget framöver.

Jessica Holmberg och Prince of Shades bidrog också starkt till laginsatsen. Ekipaget gick i mål tillsammans med Svanäng, Ohlén och Eriksson. Men i sista veterinärkontrollen visade Prince of Shades en liten ojämnhet.
- Inget stort, hästen såg jättefräsch ut men visade en liten ojämnhet och blev inte godkänd, berättar Léonard Liesens.
- Alla hästarna var verkligen i god form, det är ett stort plus.

Bronset är dessutom den första svenska EM-medaljen på 24 år. 1993 tog Sverige dubbla EM-silver i Southwell, Storbritannien.
Så svenskgänget har all anledning att fira ikväll.
- Vanligtvis är svenskar så försiktiga och tysta. Nu är de extremt glada, säger Léonard Liesens.

Totalt kom 13 nationer till start med lag vid EM i distansritt. Guldet gick till Spanien med ryttare placerade på andra, tredje och fjärde plats individuellt. Det italienska laget red hem silvret.

Individuellt lyckades Tyskland bäst. Ny Europamästare är Sabrina Arnold på Tarzibus.

RESULTAT
EM i distansritt, lag (tre bästa ekipagen räknas):

1) Spanien 22 timmar, 55 minuter, 45 sek, 2) Italien 27:38:05 3) Sverige 29:29:19 (Sara Henriksson/Elopolda, Anneli Ohlén/Min Pontijack, Emma Svanäng/TS Coyote, Lena Eriksson/Willy Wonka) 4) Schweiz 30:16:26 5) Bulgarien 31:15:41

EM i distansritt, individuellt:
1) Sabrina Arnold, Tyskland, Tarzibus 07:14:52, 2) Alex Luque Moral, Spanien, Calandria PH 07:32:41, 3) Angel Soy Coll, Spanien, Tonik de Becherel 07:32:42, 10) Sara Henriksson, Sverige, Elopolda 08:35:44, 26) Emma Svanäng, Sverige, TS Coyote 10:26:47, 27) Anneli Ohlén, Sverige, Min Pontijack 10:26:48, 28) Lena Eriksson, Sverige, Willy Wonka, 10:26:49

Fakta distansritt
Distansritt hör till de mindre sporterna inom Svenska Ridsportförbundet men intresset för distansen ökar. Inom det internationella ridsportförbundet (FEI) är distansen den näst största tävlingssporten.

Distansritt handlar ytterst om ”horsemanship” och testar hästens och ryttarens styrka och uthållighet över flera mil. Snabbaste tiden vinner, men det som är avgörande är att ha kunskap om sin häst och rida klokt för att få godkänt att rida vidare mellan olika stationer, så kallade veterinärgrindar. Ekipagen rider distanser på mellan fyra och 16 mil.

Kontakt
Léonard Liesens, landslagsledare distansritt, +32 498 16 93 12

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden