Gå direkt till innehåll
Hopplaget med Peder Fredicson och föbundskapten Henrik Ankarcrona gjorde Årets bragd. Prisutdelare Håkan Buskhe, tidigare vd Saab, och Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm
Hopplaget med Peder Fredicson och föbundskapten Henrik Ankarcrona gjorde Årets bragd. Prisutdelare Håkan Buskhe, tidigare vd Saab, och Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm

Pressmeddelande -

Hoppbragd och fullträff för fälttävlan på Ryttargalan

Fälttävlan stod för en fullträff med fyra pris på Ryttargalan på Grand Hôtel i Stockholm. Hopplagets historiska seger i tyska Aachen blev Årets bragd.

- Banan är gigantiskt stor, hindren är gigantiska – och maxtiden gigantisk kort. Att slå tyskarna på deras nationalarena, det var magiskt!
Så sammanfattade Peder Fredricson sommarens historiska hoppbragd och Nations Cup-segern i den tyska prestigetävlingen Aachen i somras. Sveriges första seger på 90 år.

Årets bragd delas ut i samarbete med Saab.
Motiveringen löd: Ett suveränt stopp på svensk hoppnings segertåg och den första blågula triumfen i prestigetävlingen Aachens Nations Cup på 90 år. En historisk bragd!

- Nivån på Nations Cup i Aachen är skyhög. Det var en sagolik seger, sa hoppningens förbundskapten Henrk Ankarcrona.

I laget red Angelie von Essen, Evelina Tovek, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Fälttävlanslaget tog priset för en enastående prestation i ett pressat läge och genom att kamma hem både EM-brons och OS-plats i Tyskland i somras.
Förbundskapten Fredrik Bergendorff sammanfattade.
- Det var tufft, men vi har haft en oroligt bra plan och är ett härligt gäng.

23-åriga fälttävlansryttaren Ebba Adnervik stod för kvällens dubbel genom att kamma hem både priset Morgondagens stjärna och Tidningen Ridsports läsarpris, Årets komet. Även Årets hästskötare, i samarbete med ATG, vanns av en fälttävlansprofil. Tyske Roberto Scherneck ar varit Sara Algotsson Ostholts hästskötare under många mästerskap. I maj stod han för en heroisk insats när Algotsson-Ostholts hästbuss började brinna och två hästar dog.

- Händelsen finns fortfarande i mitt huvud. Det var en stor förlust. Jag kommer aldrig att glömma, sa Roberto Scherneck, som var rörd till tårar.

200 elever står på kö till Årets Ridskola, ett pris som delas ut i samarbete med Folksam.
- Vi skulle kunna fylla 30 ridgrupper, sa ordförande Åsa Lindblom som tog emot priset på Ryttargalan.

Toveks Mary Lou, mästerligt matchad av Henrik Eckermann vann priset Årets häst.
- Hon är allt, sa von Eckermann som hyllade hästen som rankades som världens bästa häst i maj och som bland annat ingick i det vinnande laget i Aachen.
Som pris fick Henrik von Eckermann bland annat ta emot en replika av Toveks Mary Lou, som käpphäst. Ett hantverk av Mayte Penafiel från Överby Hästsportförening.

Här är årets pristagare

ÅRETS BRAGD — Presenteras av Saab
Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade.
Hopplaget i Aachen Nations Cup - Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Angelie von Essen, Evelina Tovek, förbundskapten Henrik Ankacrona

ÅRETS PRESTATION
Exceptionell prestation under året.
Fälttävlanslandslaget - Malin Josefsson, Niklas Lindbäck, Louise Romeike, Ludwig Svennerstål, förbundskapten Fredrik Bergendorff

ÅRETS ELDSJÄL — Presenteras av Resia Travel Group
Ideell person som genom osjälviska handlingar, ett brinnande engagemang och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra.
Margareta Bjelkstrand, Vällingby Ridsällskap - Läs mer

ÅRETS RIDSKOLA — Presenteras av Folksam och Ridskole- och Utbildningssektionen
Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola.
Värmdö Ridklubb - Läs mer

ÅRETS KÄMPE — Presenteras av Patrik Kittel
Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten.
Carolin Rutberg, Nynäshamn, Sorunda Ridklubb

ÅRETS HEDERSPRIS — Presenteras av juryn
Ulf Rosengren, Stockholm - Läs mer

ÅRETS HÄSTSKÖTARE — Presenteras av ATG
Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.
Roberto Schernek, Tyskland, fälttävlan/Sara Algotsson Ostholt

ÅRETS HÄST
Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.
Toveks Mary Lou, hoppning
f. 2006, sto WESTF, e Montendro u Pina Colada ue Portland L, uppfödare: Hubert Nienhaus, ägare: GT Elite Scandinavia AB, ryttare: Henrik von Eckermann

ÅRETS UPPFÖDARE — Presenteras av Equitours
Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.
Tobias Hansson, Västra Hoby

ÅRETS RIDSKOLEHÄST
Ridskolehästar betyder så mycket för så många! Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare.
Qummin, Norrköpings Fältrittklubb - Läs mer

ÅRETS RIDLÄRARE — Presenteras av Granngården och Ridskole- och Utbildningssektionen
Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.
Carina Bergh, Järna Ridklubb - Läs mer

ÅRETS RYTTARE/KUSK – Svenska Ridsportförbundets Championatstecken
Vinnare av championatstecken är den person som har fått flest rankingpoäng i sin gren under året.
Peder Fredricson – hoppning
Patrik Kittel – dressyr
Ludwig Svennerstål – fälttävlan
Marika Strömberg – sportkörning
Kjell Westerback- distansritt

ÅRETS KOMET — Presenteras av Tidningen Ridsport
En ryttare från hoppning, dressyr respektive fälttävlan nomineras av Ridsport och Ridsports läsare avgör vem som ska få titeln Årets Komet genom en omröstning på tidningens webbplats.
Ebba Adnervik, fälttävlan

MORGONDAGENS HÄST
Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.
Astoria (SWB) - dressyr
f. 2012, sto, SWB, e. Sir Donnerhall II u. Aquarell (SWB) ue. Quaterback Uppfödare: Hipponews Kb, Christina Olsson, ägare: Christina Olsson, ryttare: Jeanna Högberg

MORGONDAGENS STJÄRNA
Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.
Ebba Adnervik, Båstad, Dagstorpsortens RF – fälttävlan

Kompletta nomineringstexter finns här

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden