Gå direkt till innehåll
Fredrik Jönsson, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann ingår alla i landslagets A-trupp. Här med förbundskapten Henrik Ankarcrona. I A-truppen ingår även Evelina Tovek och Stephanie Holmén. Foto: Roland Thunholm
Fredrik Jönsson, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann ingår alla i landslagets A-trupp. Här med förbundskapten Henrik Ankarcrona. I A-truppen ingår även Evelina Tovek och Stephanie Holmén. Foto: Roland Thunholm

Pressmeddelande -

Hoppningens landslag 2021 med dubbla mästerskap i sikte

Ett ovanligt år väntar hoppryttarna i landslaget med inte mindre än två stora internationella mästerskap, OS och EM. Förbundskapten Henrik Ankarcrona har tagit ut trupperna för 2021.

- Det har varit ett minst sagt speciellt år och det har varit tufft för många på flera olika sätt. Det känns spännande att få komma igång med ett nytt tävlingsår där vi har mycket att se fram emot, säger Henrik Ankarcrona.

- Det är såklart väldigt ovanligt med två mästerskap samma år. Men det är en tävling som är viktigare än allt annat detta år och det är OS. Allt fokus ligger på OS och alla förberedelser vi gör leder upp till det. Sen är det fantastiskt roligt att kunna ge fler ekipage chansen att få rida mästerskap i år, i och med att vi har EM att se fram emot efter OS.

Det är dessutom bara ett och ett halvt år kvar till VM i danska Herning 2022. Så mästerskapsåret 2021 ger fina möjligheter till förberedelser för fler ekipage.
- EM ger oss en extra chans att testa nya ekipage och ge dem mästerskapserfarenhet inför VM, som vi också har runt hörnet, menar Ankarcrona.

Sverige tillhör även 2021 Europas högsta liga, FEI Jumping Nations Cup Division 1, med final i Barcelona i oktober. Det svenska laget rider deltävlingarna i La Baule (FRA), St Gallen (SUI), Falsterbo (SWE) och Dublin (IRL).
- Vi fick de kvalplatser vi ville ha och det känns som en bra plan. Nations Cup är en bra uppladdning inför mästerskapen och det är givetvis ett viktigt mål för oss att även i år vara bland de sju lag som får rida finalen i Barcelona, säger Ankarcrona.

Landslagets A-trupp innehåller fortsatt samma ryttare med Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Stephanie Holmén, Fredrik Jönsson och Evelina Tovek.
- Sen finns det fler hästar som matchas mot mästerskap och fler ekipage som kan bli aktuella inför Tokyo, påpekar Henrik Ankarcrona.
- Trupperna baseras på resultat under de senaste 12 månaderna och flera hästar har inte tävlat under 2020. Men vi uppdaterar trupperna löpande.

En nyhet i hoppningens grupperingar är den så kallade Utvecklingsgruppen. Här finns ekipage med lovande hästar i åldern 8-10 år som visat på förmåga och utvecklingsbarhet, och som kan bli aktuella för landslagsuppdrag.

- Vårt jobb inom landslagsledningen är bland annat att bredda och höja kvalitén på svenska ekipage. Ett sätt att göra detta är att tidigt identifiera potentiella ekipage och kunna stötta dem längs vägen. Med utvecklingsgruppen får vi in fler i vårt system. Vi hoppas att det även är en morot för hästägare och teamen runt de här lovande hästarna, säger Henrik Ankarcrona.

Landslag hoppning 2021
Sveriges officiella landslag i hoppning består av A- och B-trupp.

A-trupp
Ekipage som är aktuella för mästerskap. Ekipage ska ha presterat flertalet jämna resultat på CSI5*/CSIO5* nivå under de senaste 12 månaderna. Utomhusresultat prioriteras.

Malin Baryard Johnsson - H&M Indiana
Henrik von Eckermann - King Edward, Peter Pan
Peder Fredricson - H&M Christian K, Catch Me Not S
Stephanie Holmén - Flip´s Little Sparrow
Fredrik Jönsson - Cold Play
Evelina Tovek - Dalila de la Pomme, Winnetou de La Hamente Z

B-trupp
Ekipage som är aktuella för CSIO-tävlingar. Ekipage ska ha presterat flertalet jämna resultat på lägst CSI3*GP nivå under de senaste 12 månaderna. Utomhusresultat prioriteras. 

Annika Axelsson - W Diva Rosa MFS
Rolf-Göran Bengtsson - Ermindo W
Angelie von Essen - Cochella
Jens Fredricson - Karmel v/d Watering
Linda Heed - Decurio
Douglas Lindelöw - Cheldon, Casquo Blue
Erica Swartz - Jovita
Marcus Westergren - Astree de Burgo
Hannah Åkerblom - Chodec

Utvecklingsgrupp
Ekipage med lovande hästar i åldern 8-10 år som visat på förmåga och utvecklingsbarhet. Ekipagen har visat en jämn utvecklingskurva och prestationsnivå på CSI2*GP-nivå och/eller 4*/5* elittävlingar och kan bli aktuella för landslagsuppdrag. 

Petronella Andersson - Castres v/d Begijnakker Z, Claptonn Mouche, Halita O
Niklas Arvidsson - Komeet vd Bisschop
Annika Axelsson - Cleo Z
Henrik von Eckermann - Little Magic d’Asschaut, Glamour Girl
Jens Fredricson - Cosmopolit
Peder Fredricson - H&M Crusader Ice
Wilma Hellström - Cicci BJN
Sofia Kroon - Laure van de Kakebeek
Helena Persson - Harley Davidson
Sissela Smith - Casemiro CC
Erica Swartz - Madonna
Hedda Wallin - Carrero T Z
Alexander Zetterman - Triton Hästak, Conrad 

Observationsgrupp
Ekipage under observation på CSI2/3* GP nivå och/eller 4*/5* elittävlingar. Tid för tillhörighet i denna grupp är begränsad till ett år.

Angelica Augustsson - Nintender Star, Kalinka v/d Nachtegaele
Emma Emanuelsson - Chaploon
Angelie von Essen - Alcapone des Carmille
Irma Karlsson - Chacconu
Wilma Marklund - Carlogero
Sanna Olsson - Kahlua Ducaet
Andrea Persson - F. Las Vegas
Stella Röhlke - Delina
Sissela Smith - Charmonix CC
Daniel Svensson - Khan v/d Donkhoeve
Alice Tapper - Doge Dogelito

Se bifogad pdf-fil med ungdomslandslagen i hoppning 2021.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Granngården är förbundssponsor till Svenska Ridsportförbundet och grensponsor till hoppningen. Satsningen på ridsport och hopplandslaget är långsiktig vilket ger resurser för fortsatt framgångsrik utveckling av sporten. 

Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Henrik Ankarcrona

Henrik Ankarcrona

Förbundskapten hoppning +46 702 46 02 70
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden