Gå direkt till innehåll
Maria Persson, årets ridlärare 2018. Foto: Dipix Film
Maria Persson, årets ridlärare 2018. Foto: Dipix Film

Pressmeddelande -

Inför Ryttargalan - årets ridlärare utsedd

I elva år har Maria Persson utsetts till årets ridlärare i Karlstad. Nu har hon fått utmärkelsen som Sverige främsta ridlärare 2018 av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion i samarbete med Granngården.
- Det känns helt underbart, säger Maria får ta emot priset på Ryttargalan den 28 november.

Maria Persson är väl rustad för rollen som ridlärare.
Hon är utbildad ridlärare (SRL III), har hippologexamen och har pluggat pedagogik och ledarskap på universitetet. Dessutom har hon fortbildat sig internationellt.
Maria är själv aktiv som ryttare och tävlar sina egna hästar i hoppning.
Hon är även aktiv banbyggare i Värmland.

- Maria är en förebild med en ovärderlig helhetssyn och sprider kunskaper från stallet till hästryggen, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion som står bakom priset.
- Det är oerhört viktigt att eleverna lär sig både ridning, hästhanteringen och hur man bygger relationen till hästen. Både för hästarnas bästa och säkerhetens skull.

I elva år har hon jobbat som ridlärare hos Karlstads RK.
- Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, säger hon.

Maria kommer från början från Hjo och ridläraryrket har tagit henne runt både i Sverige och ut i Europa.
- Idag har jag 17 lektioner i veckan och jag tycker att alla lektioner är lika viktiga och roliga. Jag älskar ridningen och det är det bästa som finns att lära andra rida och att eleverna ska tycka att det lika roligt som jag tycker att det är.

Ombörjare, nybörjare, barn, pensionärer och specialgrupper satsande ryttare.
Oavsett nivå är Marias lektioner alltid välplanerade och varierade. Hon skapar lust hos barn i alla åldrar att lära sig mer och förmedlar till alla att med hårt arbete kan nå sina mål.
Maria är en pedagog utöver det vanliga som lär ut både ridning och en inställning till arbete som eleverna har nytta av i många sammanhang.

Den 28 november får Maria ta emot priset på Ryttargalan på Grand Hotel i Stockholm
- Jag kommer att vara nervös när jag går upp på scen. Men det ska bli väldigt roligt.

Sagt om Maria:
”Som ridskolemamma har jag alltid känt mig trygg att överlämna mitt barn till Maria, som arbetar med stark tonvikt på säker hästhantering. Den 13-åriga dottern, som ridit för Maria i 8 år, tycker att det bästa med Maria är att hon både ger stöd och uppmuntran och utmanar eleverna att förbättras.”

Motiveringen lyder:
”Maria är en superpedagog som skapar lust att lära. Hon peppar alla, lyfter det som är bra och möter varje häst och elev på just deras nivå. Maria lär ut ett tydligt ledarskap kombinerat med säkerhet och omtanke om hästens bästa. Den gedigna utbildning och långa erfarenhet som bland annat banbyggare, ryttare, pedagog, ridlärare och engagerad ridsportare som Maria Persson har, gör henne till ett föredöme och en oumbärlig kraft för svensk ridsport.”

Årets Ridlärare delas ut av Granngården och Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektionen för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.
Maria Persson får en prischeck på 10 000 kronor.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden