Gå direkt till innehåll
Foto: Tobias Larsson
Foto: Tobias Larsson

Pressmeddelande -

Käpphästar får eget mästerskap!

Den 6 juni galopperar käpphästarna på Strömsholm och den gröna slottsbanan när det är dags för tidernas första Riksmästerskap i käpphäst.

- Vi är så stolta och glada för det här evenemanget, säger Elin Gustavson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion (CUS), som står bakom evenemanget.
- Käpphästar lockar till så mycket glädje, rörelse och gemenskap och dessutom ett perfekt sätt att lära sig mer om hästar och ridsport

Framför Strömsholms slott har det arrangerats ridsporttävlingar i över hundra år.
I år tar käpphästarna för första gången plats med ett eget Riksmästerskap (RM).

Mästerskapet avgörs i dressyr och hoppning och innehåller både en kamp om riksmästartitlarna men också en clear round i hoppning. Alla barn och ungdomar upp till 17 år är välkomna att vara med.
 
I mästerskapsklasserna tävlar alla under föreningsflagg*, men är man inte medlem i en ridklubb går det fint att vara med utom tävlan.
Anmälan öppnar den 2 april. Mer information om programmet kommer inom kort.
- Det kommer att finnas ett antal lånehästar för dem som inte har en egen. Vi kommer också att ha en pysselverkstad i vår monter under tävlingarna dit alla käppisälskare är välkomna för att få inspiration och tips, tillägger Elin Gustavson.

Galopperande intresse!

Intresset för käpphästar växer så det knakar. För att ta tillvara det galopperande intresset och hitta formerna för Riksmästerskapet, har CUS samlat en käpphästgrupp med engagerade ungdomar från hela landet.

Livea Larsson, 14, är med i gruppen och är en stor inspirationskälla.
Hon tillverkar själv sina ”käppisar”, tävlar och har varit med i TV flera gånger för att berätta om käpphästar och hantverket som fångar så många unga.
Livea är och också en av initiativtagarna till mästerskapet
- När jag skickade in förslaget trodde jag faktiskt inte att det skulle komma så långt! Jag är verkligen jätteglad över att Riksmästerskapet ska anordnas och att ”käppisarna” börjar inkluderas på riktigt!

Käpphästar har funnits sedan urminnes tider, det finns teckningar där man lekte riddare med käpphäst redan på 1500-talet. Inom Svenska Ridsportförbundet har käpphästarna alltid varit en del i ungdomsverksamheten på ridskolan.

Käpphästtävlingar bygger på vanliga hästtävlingar men det är viktigt att de inte regleras för mycket, understryker Elin Gustavson.
- Det här är en tävling för unga av unga och där fantasin och kreativitet är själva grejen och måste få flöda!
- ​Vi hoppas kunna samla massor av käpphästälskare på Strömsholm och kommer också att ha en pysselverkstad i vår monter under tävlingarna dit alla är välkomna för att få inspiration och tips, tillägger Elin Gustavson.

Kontakt
​Hanna Danewid, Svenska Ridsportförbundet, hanna.danewid@ridsport.se 0220-456 21

*Medlemskap i någon av Svenska Ridsportförbundets cirka 900 medlemsföreningar.

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden