Gå direkt till innehåll
Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Roland Thunholm
Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Roland Thunholm

Pressmeddelande -

Mästerskapshästen Cold Play förolyckad

Den svenska mästerskapshästen Cold Play har avlivats efter en olycka under måndagseftermiddagen. Cold Play har tillsammans med ryttaren Fredrik Jönsson ingått i spetstruppen i det svenska hopplandslaget de senaste åren.

Det var när Cold Play skulle longeras som olyckan var framme.
- Han har stått i karantän här hemma sedan hemkomsten från Spanien. Jag tog ut och longerade honom under eftermiddagen. Han var superpigg och glad, och så brallade han och landade på tre ben. Jag såg direkt att benet var av, berättar en förkrossad Fredrik Jönsson.

- Veterinären kunde komma ut direkt och vi tog röntgenbilder på plats. Men det fanns inget att göra. Han fick somna in här hemma. Den enda trösten är att vi kunde hålla honom vid ganska gott mod och att vi inte behövde flytta på honom, säger Fredrik om hästen som betytt så mycket och som burit honom till bland annat ett VM-silver i lag.

- Jag har haft honom i nio år. Han har betytt allt för min karriär. Och så har han varit en riktigt god vän också.

- Jag vill tacka Cold Play för alla minnen och för allt han betytt för mig. Jag vill också tacka mina kompanjoner och delägare familjen Ingvarsson, och alla andra i teamet runt den här hästen. Cold Play har betytt så mycket för så många. Det är otroligt ledsamt att det skulle ta slut så här i förtid, säger Fredrik.

Cold Play har representerat Sverige vid två internationella mästerskap. Vid VM i Tryon, USA, 2018 blev det ett lagsilver och ekipaget var bästa svenska ekipage med en åttondeplats individuellt. Vid EM i Rotterdam 2019 blev det en femteplats med laget. Cold Play och Fredrik var också med och tog hem pallplatsen i Nations Cup-finalen i Barcelona samma år. I år var siktet inställt mot de stora mästerskapen igen.

- Det är en mycket stor förlust för svensk hoppsport. Mina tankar är hos Fredrik och hela teamet med hästägare, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Familjen Jönsson och teamet runt hästen ber nu att få bli lämnade ifred den närmsta tiden.

Fakta Cold Play
f. 2008
e. Contendro I, u. Honey Moon, ue. Argentinus
uppf: Anneken Guido
äg: Fredrik Jönsson & fam Ingvarsson

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Henrik Ankarcrona

Henrik Ankarcrona

Förbundskapten hoppning +46 702 46 02 70
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden