Gå direkt till innehåll
Ny forskning presenteras på Distansgalan

Pressmeddelande -

Ny forskning presenteras på Distansgalan

Vad kan en hundspannsförare, en maratonlöpare och en holländsk distansstjärna ha gemensamt? I januari är Glimma Ryttarförening arrangörer av Distansgalan 2016, ett event som samlar distansryttare från hela Sverige till två dagars seminarium och en högtidlig galakväll.

- Vi är glad och stolta över att ha fått uppdraget av Svenska Ridsportförbundet att arrangera galan. Vi har ju tidigare ett rykte om oss att vi är arrangörer av Sveriges bästa distansritt, Göingeritten. Nu vill vi visa att vi är duktiga även på att arrangera den här typen av arrangemang, säger Eva Oskarsson, aktiv i Glimma Ryttarförening.

Förutom seminarieprogrammets tema träning kommer också rykande ny forskning från Danmark att presenteras när det gäller distanshästens hjärtmuskelförmåga och distanshästen utfodring och möjlighet att ta upp olika fodertillskott.

Mette FlethØj Madsen från Köpenhamns universitet har undersökt hur distanshästens hjärta påverkas av hård ansträngning. Forskningen är utförd på distanshästar under Göingeritten 2012, i Danmark och utomlands. Under hösten 2015 la hon fram sin doktorsavhandling om forskningen på distanshästars hjärtan.

Under galakvällen kommer Svenska Ridsportförbundets distanskommitté att dela ut priser till ryttare som utmärkt sig inom distanssporten under året. Även arrangörsgruppen kommer att dela ut några specialpriser. Galakvällen blir högtidlig, med röd matta och en hel del överraskningar.

Det blir ett spännande program under dagarna.

Representanter för media är välkomna att övervara Distansgalan och ta del av föreläsningarna. 30-31 januari Tyringe kurhotell, en tågstation utanför Hässleholm i nordöstra Skåne. www.tyringekurhotell.se
Intresseanmälan och mer information; pressansvarig Eva Oskarsson, 0705-71 25 26,

Programpunkter
Lördag 30 januari 12.00 Distansstjärnan, holländskan Carmen Röhmer-Theunissen har ridit alla stora mästerskap inom distanssporten under de senaste 10 åren. Vi får ta del av hennes tankar om träning. Hundspannsförarna Anders och Agneta Hörnlund har kört några av världens tuffaste långdistanslopp. Ibland i vintertemperaturer ner mot -45 grader. Hur får man varje hund i spannet att prestera maximalt när det verkligen gäller? Hur får man teamet att fungera? Vilka beröringspunkter finns det mellan våra sporter?
Bergsmarathon är en idrottsgren för den som vill spänna bågen lite extra. Hur ser träningen ut? Hur orkar man mentalt? Hur mycket betyder teamet? Vi träffar Ola Nyberg som kommer från Team Art of Running.

Söndag 31 januari 09.00 Mette FlethØj Madsen från Köpenhamns universitet har undersökt hur distanshästens hjärta påverkas av hård ansträngning. Forskningen är utförd på distanshästar under Göingeritten 2012, i Danmark och utomlands. Tar hästens hjärta skada av en längre distansritt mellan 100-160 km? Vilka varningstecken ska jag hålla utkik efter? Under hösten 2015 lägger hon fram sin doktorsavhandling om forskningen på distanshästars hjärtan.
Lizzie Drury, foderrådgivare på Saracen har i samarbete med forskningsinstitutet Kentucky Equine Research undersökt hur distanshästens utfodring påverkar prestationen. Både den dagliga fodergivan och de tillskott som ofta används under tävling. Hur påverkas hästens mjölksyra, ork och uthållighet av protein, stärkelse och fiber?
Dagen avslutas cirka 12:30

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden