Gå direkt till innehåll
Ridsportparlör på fyra språk.
Ridsportparlör på fyra språk.

Pressmeddelande -

Ny ridsportparlör på fyra språk

Hur förklarar man hästens sinnen på arabiska, vad heter gödselstack på engelska och hur berättar man vad som är viktigt att tänka på i stallet på sorani?

I ”Välkommen till stallet” har vi samlat användbara ord och fakta om svensk ridsport på svenska, engelska, arabiska och sorani (kurdisk dialekt).

Foldern är ett led i Svenska Ridsportförbundets arbete för ökad inkludering och har tagits fram av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektionssektion. Den kan vara ett språkstöd för till exempel ridskolor, och innehåller grundläggande information till elever och besökare som talar andra språk.

-Vi jobbar för en ridsport för alla och då är det viktigt att erbjuda information på flera språk, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion.

Språket är sällan ett hinder i stallet, men behovet av en enkel ridsportordbok kom fram när Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Malmö universitet gjorde en kartläggning av inkluderingssatsningar inom ridsporten (En ridsport för alla, 2017).

En del av innehållet är också hämtat från ett samarbete mellan den ideella organisationen Tamam, Lunds Civila Ryttarförening och olika boenden för nyanlända i Lund.

- I den satsningen tog man fram en ordbok med hästtermer. Det var ett väldigt naturlig sätt att skapa ett intressant samarbete mellan ungdomar från olika kulturer där hästen var den gemensamma nämnaren, säger Markku Söderberg.

Ordboken innehåller avsnitt om ryttaren, hästen, stallet, utrustning samt fakta om svensk ridsport. Den finns att beställa på sisuidrottsbocker.se och att ladda ner här nedan.

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden