Gå direkt till innehåll
Tuva Rosencrantz på Cassens Coco Valentina tog silver på junior-SM på Segersjö tidigare i år. Nu tar Tuva steget upp i young rider-landslaget. Foto: Roland Thunholm
Tuva Rosencrantz på Cassens Coco Valentina tog silver på junior-SM på Segersjö tidigare i år. Nu tar Tuva steget upp i young rider-landslaget. Foto: Roland Thunholm

Pressmeddelande -

​Nya ungdomslandslag i fälttävlan med sikte på hemma-EM på Segersjö

Nu presenteras fälttävlans junior- och young rider-landslag för 2021. Årets mål är solklart: EM på hemmaplan på vackra Segersjö 26-29 augusti.
- Det är något vi verkligen ser fram emot. Det är en fantastisk erfarenhet för ryttarna att få rida ett Europamästerskap på hemmaplan, säger landslagsledare Viktoria Carlerbäck.

Som ett led i satsningen mot EM på Segersjö startades under 2020 den så kallade ”Segersjögruppen”, en specialsatsning för 15-19-åriga fälttävlansryttare strax under landslagsnivå. När ungdomslandslagen för 2021 presenteras är det tre ryttare som tagit steget från Segersjögruppen rakt in i juniorernas spetstrupp. Det är Smilla Hjalmarsson, Alice Klarfeldt och Saga Wetterqvist. Dessutom finns ytterligare tre juniorer med i spetstruppen och tre i utmanartruppen.

- Gärds fina tävlingar i höstas gjorde mitt jobb mycket enklare. Där fick vi ett helt koppel juniorer färdigkvalade till EM enligt de formella kraven, säger Viktoria Carlerbäck.
- Det gör att vi i lugn och ro kan jobba med tydliga resultatmål fram till mästerskapet. Vi har redan nu en tävlingsplan som vi hoppas att vi kommer kunna hålla oss till. Så det känns bra.

På young rider-sidan har det skett ett generationsskifte. Fyra av ryttarna i spetstruppen går vidare och rider som seniorer under 2021. SM-guldmedaljören Alice Andersen är kvar i landslaget och får sällskap av Tuva Rosencrantz och Engla Westerberg, som tidigare red i juniorlandslaget.

- Det är lite tunnare just nu på young rider-fronten. Men det finns några fler som knackar på dörren och vi håller alla dörrar öppna. Samtidigt handlar det inte bara om att delta i ett mästerskap. Vi ska åka dit och känna att vi har där att göra, menar Viktoria Carlerbäck, som hoppas få anledning att fira nästa år.

- Med juniortruppen ser jag det inte som osannolikt att vi kan vara med och slåss om en lagmedalj. Om alla rider på topp, och med tanke på att vi rider på hemmaplan, så kan det gå vägen.

Ungdomslandslagen fälttävlan 2021

Young Rider Spetstrupp
Alice Andersen, Stenbacka
Tuva Rosencrantz, Svartsjö

Young Rider Utmanartrupp
Engla Westerberg, Vellinge

Juniorer Spetstrupp
Julia Andersson, Morup
Wynja Eriksdotter Rubin, Långås
Smilla Hjalmarsson, Bro
Saga Wetterqvist, Osby
Ellen Skogström, Lammhult
Alice Klarfelt, Hofors

Juniorer Utmanartrupp
Nora Skeppstedt, Östervåla
Wilma Nyhlén, Tranås
Julia Lidbeck, Eslöv

Två ryttare är även uttagna till ponnylandslaget:
Ponny Spetstrupp
Sally Wittvången, Örebro
Signe Kvarnstrand, Björköby

Kontakt:
Viktoria Carlerbäck, landslagsledare young rider/juniorer, 073-1831184, e-post
Lena Bredberg, landslagsledare ponny, 070-7552149, e-post 
Ann Montgomery, EM i fälttävlan för junior/young rider på Segersjö 26-29 augusti 2021, 070-9180700, e-post

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden