Gå direkt till innehåll
En skola i ledarskap och empati. Ridpriset innehåller så mycket mer än själva ridlektionen.
En skola i ledarskap och empati. Ridpriset innehåller så mycket mer än själva ridlektionen.

Pressmeddelande -

Ridskolan under lupp i Novus-undersökning

Att fostra självständiga individer och lära unga empati hör till ridsportens främsta styrkor jämfört med andra idrotter. Det menar bland annat föräldrar i en Novusundersökning om den svenska ridskolan.

- Hästarna gör fantastisk samhällsnytta i många avseenden. Men vi måste bli bättre på att visa hur, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Anläggningssektion som står bakom undersökningen.

Ridsport för alla, hela livet, det erbjuds vid Svenska Ridsportförbundets 463 ridskolor runt om i landet.Och att hästar och ridsport har stor betydelse för att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar visar en undersökning som gjorts med hjälp av företaget Novus.
Rapporten är en del i en omvärldsspaning och arbetet med den svenska ridskolans framtidsstrategi mot 2025.
Undersökningen bygger på intervjuer med ridsportens aktörer (elever, ridlärare med flera), beslutsfattare i kommuner, föräldrar till ridande barn, men också föräldrar till låg- och mellanstadiebarn utanför ridsporten.

Vi får många rapporter om hur människors livsstil och fritidsaktiviteter har förändrats och det påverkar givetvis vår verksamhet på en rad olika sätt, säger Markku Söderberg.
Det är första gången som Svenska Ridsportförbundet gör en så omfattande genomlysning av ridskolan, och framförallt bland målgrupper utanför sporten.
Rapporten ger oss massor av värdefull kunskap. Resultatet bekräftar visserligen mycket av det vi redan kände till, men ger oss också en väldigt klar bild av vilka utmaningar vi inte kan blunda för, säger Markku Söderberg.

Av ridskoleeleverna är nio av tio nöjda med verksamheten på ridskolan i dag. Nästan varannan förälder har en positiv inställning till ridsport som idrott och åtta av tio kan tänka sig attlåta sitt barn börja rida. Och av de föräldrar som besökt kommunens ridskola är en klar majoritet mycket positiv.

Men rapporten pekar också på att många uppfattar ridsporten som dyr och svårtillgänglig och oroas av skaderiskerna, något som i sin tur kan påverka valet av idrott.
– Detta blir en av våra viktigaste uppgifter att bemöta på ett klokt sätt, säger Markku Söderberg.
– Säkerheten är central i allt vi gör och ridskolan är just en plats där man lär sig umgås med hästar på ett säkert sätt av utbildad personal.
En ridlektion kostar i dag i genomsnitt 200 kronor och varierar beroende på var i landet man bor.
– Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med de billigaste idrotterna eftersom vi har hästar, anläggningar och personal som kostar. Men vi kan bli mycket bättre på att visa för omvärlden att ridpriset innehåller så mycket mer än själva ridlektionen. Och fortsätta den positiva kommundialogen för att få hjälp med anläggningskostnaderna.

Hästarna och ridskolan utbildar idrottare och ledare, men levererar också folkhälsa på flera sätt.
– Ridskolans betydelse i samhället i dag är större än någonsin, säger Markku Söderberg.
- I en allt mer stressad och digital värld behövs äkta hästkrafter och vår stallbacke som ger ett hälsosamt ”här och nu” och där vi dessutom möts över generationsgränserna.

Undersökningen kommer att ligga till grund för fem öppna workshopsunder hösten där ridskolans framtid och utmaningar ska diskuteras.
Intervjuerna har gjort i fokusgrupper och genom webbintervjuer med bland annat 544 föräldrar.

Ridskole- och Anläggningssektionen är en av Svenska Ridsportförbundets fem sektioner och har ansvar för bland annat ridskole-, säkerhets-, hästhållnings- och anläggningsfrågor.

Kontakt:
Markku Söderberg, ordförande Ridskole- och Anläggningssektionen 070 550 1304
Anna Reilly, Ridskolerådgivare, Svenska Ridsportförbundet, 0220 456 27

Fakta ridskolan
462 av Svenska Ridsportförbundets cirka 900 medlemsföreningar driver ridskola.
Ridskolan gör ridsporten tillgänglig för alla.
Totalt görs cirka 5 miljoner uppsittningar per år på ridskolans stallbacke varje år.
Svenska Ridsportförbundet kvalitetsgranskar alla anslutna ridskolor.
Den svenska ”folkridskolan” växte fram på 1950-talet.
Då delades bl a statliga ridbiljetter ut, eftersom ridning ansågs främja folkhälsan.

Ur Novus-rapporten

  • Nästan varannan förälder har en positiv inställning till ridsport som idrott
  • Ridsporten upplevs ha stor betydelse för att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar
  • Nästan var femte förälder har barn aktiva inom ridskolan/ridsporten
  • Merparten av föräldrarna känner till minst en ridklubb i sin kommun. Mer än hälften av de som känner till någon ridklubb har också gjort ett besök på ridklubben
  • Kvaliteten på ledarna/tränarna och en idrott som välkomnar alla barn/unga är det viktigaste för föräldrarna vid valet av idrott för barnen
  • Åtta av tio föräldrar kan tänka sig att låta sitt barn börja rida på ridskola
  • Var tredje förälder anser att ridsport är en idrott där barnet tränar hela sin kropp och empatiska förmåga, och som välkomnar alla barn/unga. Och att detta är ridsporten/ridskolans främsta styrkor jämfört med andra idrotter.
  • Ridsporten upplevs ha stor betydelse för att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar..
  • Kostnaden, skaderisken, tidsåtgången, att få killar rider och svårigheter med kommunala bidrag upplevs av föräldrar som ridskolans/ridsportens svagheter jämfört med andra idrotter.

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden