Gå direkt till innehåll
Ridsport - Trippel i guld gav VM-biljett för voltigelaget

Pressmeddelande -

Ridsport - Trippel i guld gav VM-biljett för voltigelaget

De vann NM på Strömsholm. De var bästa svenska lag, och tog en seger i Aachen. De vann SM i Sala i mycket säker stil.
Nu är det också klart:
Klubblaget från Örestads Voltige representerar Sverige när OS är över och VM i voltige avgörs i Le Mans i Frankrike den 15 – 19 augusti.

I VM-laget ingår voltigörerna Nathalie Brixland, Ella Filippa Velander, Eira Malmros Manfrinato, Ellen Jönsson, Marie Li Korse, Paulina Svensson och Max Mårtensson.
- Jag ser det här laget som ett av det starkaste vi någonsin har haft, säger voltigens landslagsledare Jphnny Fiskbaek som redan 1994 var med om att ta hem den första svenska VM-medaljen i voltige med bronset vid Ryttar-VM i Haag.
Förbundskaptenen framhåller lagets jämnhet, den höga lägstanivån – och några toppar i laget som lyfter helheten lite extra.
- Det såg vi både på NM och SM, när två av voltigörerna också tog individuella guld, säger Johnny Fiskbaek.
Landslagstränaren Daniela Fiskbaek poängterar dessutom träningsvilligheten, och lagets potential. Hon ser ytterligare några år framåt:
- Det ska bli riktigt spännande att se hur långt det här laget kan gå fram till Normandie; jag tänker på VM 2014, säger hon.

VM-laget åker till Frankrike med två hästar: klubblagets egen Ramati som ägs av Örestads Ryttaresällskap, och Achim, voltigehästen från bl a Ryttar-VM i Kentucky 2010 och förra årets EM.
Båda hästarna arbetas och linas av Ronja Persson, landslagets linförare.
Laget tränas av Daniela Fiskbaek.
- Om vi inte får en jättedålig start, skulle jag säga att vi kan ligga riktigt bra till, säger Johnny Fiskbaek.

Utöver laget har också en individuell voltigör kvalificerat sig och blivit uttagen till VM:
Silvermedaljören från SM, Sandra Anderberg, senior, som också hon tävlar för Örestads Ryttaresällskap.
andra ingick tidigare i landslagstruppen, men läser nu i Uppsala och satsar som individuell. Sandra åker till VM med hästen Lu som linas av Julia Lund och ägs gemensamt av linföraren och Pernilla Lundblad.

Svenska seniormästarinnan Elin Härkönen, Uppsala Voltige, fick se sina VM-förhoppningar grusade.
Hennes egen häst är långtidsskadad. Med landslagsledningens hjälp fick hon möjlighet att tävla och VM-kvala på en tysk voltigehäst. Den hästen är nu såld. Elin får inte längre starta på den. Det är nu för sent att kvala på ännu en häst.
- Det är väldigt trist för Elins del, säger voltigens förbundskapten Johnny Fiskbaek. Vi har försökt finna en lösning – men nu är det amerikanarna som har köpt hästen som sätter käppar i hjulet för oss. De vill inte släppa upp en svensk individuell voltigör på hästen i VM.
Storsatsande Agria-stipendiaten Elin Härkönen är fortfarande junior, men startade som senior både på stortävlingen i Aachen – där hon var bästa svenska – och på SM, som hon vann.

För VM-laget gäller nu, efter helgens SM, en ledig vecka.
Från och med onsdag den 18 juli drar sedan träningen igång igen, med direkt fokus på matchningen mot VM om en månad.
Under året, i vardagslag, tränar voltigörerna fem dagar per vecka. I träningen ingår lagträning, på bock och på häst, individuell träning med både teknik och arbete med det artistiska samt en dags tuff gymnastik- och fysträning.
Inför VM ökas träningen något.
Bland annat kommer den sexfaldige världs- och Europamästaren Christoph Lensing tillbaka till Sverige för ett träningsläger med voltigörerna i Skabersjö ridhus i Skåne. Preliminär tidpunkt början av augusti.
Pressinbjudan till en öppen träning med Christoph Lensing och en träff med den svenska VM-truppen i voltige kommer från Svenska Ridsportförbundet.

15 – 19 augusti  Le Mans,  Frankrike VM i voltige
http://pole-europeen-du-cheval.com/category/voltige/

 

Ämnen

Taggar


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Presskontakt

Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm