Gå direkt till innehåll
Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike B.J. red hem ett silver på Paralympics i Tokyo förra året. Nu är de ett av de VM-klara ekipagen i paradressyr. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån (ej fri för publicering)
Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike B.J. red hem ett silver på Paralympics i Tokyo förra året. Nu är de ett av de VM-klara ekipagen i paradressyr. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån (ej fri för publicering)

Pressmeddelande -

Ryttarna uttagna till VM i paradressyr

Nu är det klart vilka fyra ryttare som åker för att representera Sverige vid VM i paradressyr i Herning, Danmark 10-14 augusti.

Louise Etzner Jakobsson, Lena Malmström, Sandra Karlsson och Amalia Josbo har tagits ut för att representera Sverige. Det är till stora delar ett rutinerat mästerskapslag. De tre förstnämnda har tillsammans gjort tre Paralympics, två VM och sex EM. 

Amalia Josbo är mästerskapsdebutanten i gänget, vad gäller internationella sammanhang. Med sin häst Lady Evelin har hon dock hunnit rida hem en silvermedalj på SM och en fjärdeplats på NM tidigare i år.
- Det är ett starkt lag som vi vet kan prestera när det gäller, säger Andrea Barth, sportchef Svenska Ridsportförbundet.

Senast VM reds i, Tryon USA 2018, blev det ingen blågul medalj, men svensk paradressyr har tagit flera steg framåt sedan dess och har nu många ekipage på internationell toppnivå.

Louise Etzner Jakobsson började rida sin nya mästerskapshäst Goldstrike BJ för två år sedan, men har redan hunnit rida hem ett silver vid Paralympics i Tokyo. Ekipaget har dessutom tre raka segrar i sina senaste tre internationella starter.

Lena Malmström och Fabulous Fidelie har gått från klarhet till klarhet. I Tokyo var de sexa och har sedan dess radat upp pallplatser vid internationella tävlingar.

Sandra Karlsson var med senast det reds mästerskap i Herning. Det var 2013 och då handlade det om EM. Nu är hon uttagen till VM med sin nya häst Don Damino. Ekipaget red nyligen hem guldet i kür på Nordiska Mästerskapen i Flyinge.

Amalia Josbo debuterade internationellt så sent som i april i år. Med sin häst Lady Evelin har hon tävlat framgångsrikt på Medelsvår B-nivå i vanliga dressyrklasser. Både hon och Lena Malmström har dessutom fött upp sina VM-hästar själva och utbildat dem hela vägen till internationella klasser.

- Det är otroligt roligt att se alla nya ekipage som tar sig upp på internationell nivå inom paradressyren. Vi har aldrig tidigare haft så många som vill klassificera sig och komma ut och tävla. De senaste årens framgångar med medaljer på Paralympics inspirerar fler att våga satsa i grenen, säger Andrea Barth.

Så går det till
VM i Herning avgörs onsdag 10 augusti till söndag 14 augusti med klasserna Individual Championship, Team Championship och Individual Freestyle Championship (kür). Individuella medaljer delas ut i Individual Championship och i küren, som är öppen för de åtta bästa ekipagen per grad (resultat från de två föregående klasserna slås ihop). Lagresultat räknas endast i Team Championship, där lagmedaljer delas ut.

I paradressyr delas tävlingsklasserna upp i olika grader, utifrån ryttarnas klassificerade funktionsnedsättning. Det finns fem olika grader och på VM måste lagen innehålla minst en ryttare från någon av de tre lägre graderna. Dessutom får lagen inte innehålla fler än två ryttare per grad.

Sveriges laguppställning är fördelad enligt följande:
Grad I: -
Grad II: Sandra Karlsson
Grad III: -
Grad IV: Louise Etzner Jakobsson
Grad V: Lena Malmström, Amalia Josbo

Fakta svenska ryttare och hästar
Sandra Karlsson

Född: 1 september 1984, hemort: Eskilstuna, klubb: Nyby-Torshälla Ridklubb
Grad: II
Häst: Don Danimo (född 2012, e. Dannebrog, u. Winnie, ue. Wittinger, uppf: Joachim Hinrichs, äg: Elisabeth och Sandra Karlsson)
Meriter: NM-guld individuellt (kür) och lag 2022, ridit ett VM och ett EM
Tidigare VM: Caen Frankrike 2014

Louise Etzner Jakobsson
Född: 9 juni 1960, hemort: Klintehamn, klubb: Wisby Ridklubb
Grad: IV
Häst: Goldstrike B.J. (född 2011, e. Dreamcatcher, u. Pamberley, ue. Jazz, uppf: B. Jelgersma, äg: Louise Etzner Jakobsson)
Meriter: Paralympics-silver individuellt 2021, två Paralympics-brons individuellt 2016, EM-silver och EM-brons individuellt 2019, EM-silver och EM-brons individuellt 2017, NM-guld individuellt och lag 2022
Tidigare VM: Tryon USA 2018

Lena Malmström
Född: 4 december 1968, hemort: Hässleholm, klubb: Sösdalaortens Lantliga RF
Grad: V
Häst: Fabulous Fidelie (född 2012, e. Floricello OLD, u. Flingan, ue. Don Romantic, uppf: Lena Malmström, äg: Lena Malmström)
Meriter: Sjätteplats Paralympics 2021, NM-guld individuellt och lag 2022, ridit två EM
Tidigare VM: -

Amalia Josbo
Född: 23 mars 1976, hemort: Karlskoga, klubb: Karlskoga Hästsportklubb
Grad: V
Häst: Lady Evelin (född 2011, e. Sir Oldenburg, u. Cinderella, ue. Bocelli, uppf: Amalia Josbo, äg: Amalia Josbo)
Meriter: SM-silver individuellt 2022, fyra på NM 2022
Tidigare VM: -

ATG stolt sponsor av svensk paradressyr

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden