Gå direkt till innehåll
Jump Club RF med Kajsa Björe, Amanda Landeblad, Alice Tapper, Filippa Enmark, Emma Emanuelsson och lagledare Ola Torstenson, segrare i Folksam Elitallsvenska 2021. Foto: Roland Thunholm.
Jump Club RF med Kajsa Björe, Amanda Landeblad, Alice Tapper, Filippa Enmark, Emma Emanuelsson och lagledare Ola Torstenson, segrare i Folksam Elitallsvenska 2021. Foto: Roland Thunholm.

Pressmeddelande -

Säsongspremiär för hoppningens elitserie

Det traditionsenliga vårtecknet är äntligen här – dags för Folksam Elitallsvenska! Under våren tävlar de bästa hopplagen i Sverige om vem som ska ta hem det åtråvärda SM-guldet vid finalen i Falsterbo Horse Show. Västra zonen är först ut i år – omgång ett avgörs hos Grevagården till helgen.

Serien, som funnits i över 40 år, har betytt oerhört mycket för svensk hoppsport. Att rida i lag kan inte underskattas, enligt förbundskapten Henrik Ankarcrona.

- Jag tror att en av orsakerna till att vi har så fina lagframgångar i dag är att vi har en så stark tradition att rida i lag även nationellt.

- Den erfarenheten går inte att underskatta och är en otroligt bra skola för framtida lagryttare.

    Han betonar att de allsvenska lagtävlingarna är ovärderliga för kommande generationer när det gäller att agera i team.

    Folksam är stolt sponsor till både elitallsvenskan för häst samt ponnyallsvenskan. De förklarar sitt engagemang så här:

    - Som Idrottens försäkringsbolag känns det extra viktigt att stötta just ridsporten som är Sveriges tredje största ungdomsidrott. Rörelse är viktigt för vårt välmående och vi vet att just ridsport engagerar många av våra kunder, vi är därför väldigt stolta över samarbetet med Svenska Ridsportförbundet. Vi önskar alla lycka till i årets Folksam Elitallsvenska, säger Lars-Inge Svensson, Sektionschef, Företag och Idrott på Folksam.

    Final i Falsterbo

    Folksam Elitallsvenska är samtidigt lag-SM i hoppning. Serien avgörs med omgång 1 vecka 11–14, beroende på zon. Västra zonen inleder med omgång 1 hos Grevagårdens Ryttarförening nu till helgen, i Norra zonen går första omgången hos Umeå Ryttarförening vecka 12 och i Mellerstazonen hos Ljungby Ridklubb samma vecka. Vecka 13 är det premiär för Östra zonen hos Strömsholms Ridsportförening, medan Södra zonen inleder hos Lillhagens Ridklubb vecka 14.

    Andra och tredje omgången rids på samma tävlingsplats i respektive zon. Där inleder Västra zonen hos Nääs Hästsportförening vecka 17, medan Norra zonen avslutar vecka 19 hos Falu Ryttarsällskap. Övriga zoner har dessa omgångar under vecka 18.

    När de tre omgångarna är genomförda tar sig de tre bästa lagen i varje zon vidare till semifinalen som avgörs hos Strömsholms Ridsportförening under nationaldagshelgen. Därifrån går de åtta bästa lagen vidare till den stora SM-finalen som avgörs under Falsterbo Horse Show söndag 10 juli. Där är prispotten hela 200 000 kronor till det vinnande laget.

    Jump Club Ridsportförening är titelförsvarare. De stod som segrare både 2020 och 2021. Det återstår att se vem som tar hem den ärofyllda titeln 2022!

    SM-vinnare genom åren
    Regler Folksam Elitallsvenska
    Datum och arrangörer

    Ämnen


    Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

    Kontakter

    Josefin Sasse

    Josefin Sasse

    Presskontakt Presschef 079-143 11 63
    Matilda Hjertstrand

    Matilda Hjertstrand

    Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

    Svenska Ridsportförbundet

    Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

    Svenska Ridsportförbundet
    Ridsportens Hus
    734 94 Strömsholm
    Sweden