Gå direkt till innehåll
​SM i körning 2016 till Ullevi och Göteborg – genrep inför EM

Pressmeddelande -

​SM i körning 2016 till Ullevi och Göteborg – genrep inför EM

Körsporten och hästarna kommer till storstan i september. Mellan den 8 och 11 september genomförs SM i körning på kommande EM-arenan Ullevi. Och i centrala Göteborg. Det är första gången sedan VM i Stockholm 1990 som en körtävling avgörs med storstadens myller och buller som kuliss.

Lotta Nibell, vd på Göteborgs evenemangs- och arenabolag Got Event:
– Det är alltid roligt att kunna presentera ett helt nytt evenemang på Nordens största arena Ullevi. SM-tävlingarna blir också ett viktigt genrep inför EM i ridsport som genomförs på arenan i slutet av augusti 2017. Det blir ett ypperligt tillfälle att finslipa vår organisation, logistik och arenautformning.

Disciplinerna i SM är fyrspann, par och enbet för häst och ponny. Dressyren och precisionsmomentet genomförs inne på Ullevi medan maratonprovet planeras att gå genom centrala Göteborg till Slottsskogen.

– Att använda staden som evenemangsarena är också spännande och ger evenemanget en extra dimension. Det blir extra roligt när vi kan bjuda göteborgaren på högklassig ridsport mitt inne i centrala Göteborg. Vi hoppas på en riktig folkfest. 

SM i körning 2016 arrangeras i samarbete mellan Göteborg Horse & Carriage Club och GotEvent.

Dan Henriksson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Körkommitté:
Det känns spännande med ett SM i Göteborg, både för att körningen kommer närmare en ny publik och för att det ger en försmak av nästa års EM. Det är jätteroligt att Göteborg satsar på körsporten på det här sättet.

EM i körning för fyrspann ingår i EM 2017 i Göteborg tillsammans med EM i hoppning, dressyr och dressyr för ryttare med funktionsnedsättning.

För mer information vänligen kontakta:
Lotta Nibell, vd Got Event, 031-368 43 70, lotta.nibell@gotevent.se
Karin Mårlind Strauss, tävlingsledare SM i körning 2016, 0705-95 77 10
Dan Henriksson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Körkommitté, 0705-16 76 46
Wiveka Lundh, sportchef Svenska Ridsportförbundet, 0709-79 56 05

Fakta sportkörning
Körningen har tre delprov - dressyr, maraton och precision. I dressyren körs ett givet program i gångarterna skritt och trav, för enbet även i galopp. I dressyrmomentet bedöms bl a hästens gångarter, övergångar, balans, lösgjordhet och harmoni. Här bedöms även den totala prestationen av ekipaget in, hästarnas och vagnens skick samt kuskens och medhjälparnas klädsel med mera. Det ska vara snyggt och propert och utrustningen ska blänka. 

Maratonprovet påminner om fälttävlans uthållighetsprov. Ekipagen kör ett antal sträckor och den sista sträckan avslutas med upp till åtta hinder. Hästar och vagnar passerar hindren genom de portar som angetts. Tidtagningen startar när ekipaget går in i hindret och stoppas när ekipaget kört ut genom portarna. Här är det extra viktigt att kusk och groom arbetar i ett team tillsammans. 

Det avslutande precisionsprovet körs längs en given bana mellan koner med fyllda plastbollar på toppen. Banan körs på tid och ingen boll får trilla ner.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden