Gå direkt till innehåll
Starkt startfält till mästarmöte i distansritt

Pressmeddelande -

Starkt startfält till mästarmöte i distansritt

Det ser ut att bli ett riktigt spännande nordiskt baltiskt möte i distansritt i Kristinehamn på lördag med många starka namn och hela 40 ekipage till start i seniorklassen.
- Det här är våra största tävlingar hittills, säger Frida Söderström, ridande arrangör av mästerskapet som får starkt stöd av kommunen.

Antalet ekipage på distansens mästerskap ökar, både bland seniorer och juniorer. En glädjande utveckling tycker Frida Söderström, elitryttare och arrangör hos Värmlands Distansryttare som arrangerat den så kallade A9-ritten under många år.
- Jätteroligt att allt fler etablerar sig på den här nivån säger Frida.
- Tidigare var runt 20 ekipage ett bra startfält bland seniorer och i år dubblar vi!

Själv har hon ridit på topp i många år och ger sig själv in i NBM-elden på lördag med hästen Gazijah.
- Det är en häst som jag haft i träning och som gör sin första 12-milare. Vi kommer att inte att hårdsatsa. Någonstans i mitten är en rimlig målsättning. Särskilt som det är lite annat att tänka på just nu, säger Frida som fixar mästerskapet tillsammans med kamraterna i Värmlandsklubben.

Värmlands Distansryttare har varit värd för många stora tävlingar tidigare, bland annat SM. Men för Nordiskt Baltiskt Mästerskap blir det premiär.
- Vi kunde inte drömma om att det skulle bli så stor uppslutning och så många duktiga ryttare. Det här kommer att bli jättespännande, säger Frida som väntar distansryttare från Norge, Finland, Danmark och Estland.

Bland storfavoriterna finns svenska mästaren Annelie Eriksson och King Peak men också världssjuan Maria Hagman Eriksson som startar VM hästen Bwuagadugo. Men hårt motstånd från grannländerna är att vänta. Liksom utmanare som ridsportens jubileumsstipendiat Sara Henriksson. Regerande mästare är Vidar Ydstebo, Norge, med Hah Nahim, som tyvärr inte kommer till start i år för att försvara sin titel.

 Bakom satsningen på NMB finns bland annat Kristinehamns kommun.
- Utan kommunens stöd hade vi inte kunnat genomföra den här tävlingen, säger Frida Söderström.
- De är en jättestor sponsor och hjälper oss med både pengar, direkt hjälp och med kontakter.
- Även Region Värmland stödjer oss. Bland annat så att alla får fina nummerlappsvästar som de sen kan ta med hem som minne. 
 - Det är roligt att kunna lyxa till det lite också, säger Frida.

Värmland har varit arena för många ridsportaktiviteter i år. Bland annat SM i dressyr och hoppning. Och så Svenska Ridsportförbundets egen stämma.

Den bistra och regniga sommaren gör susen för mästerskapsbanorna i Kristinehamn.
- Grusvägarna blir perfekta och prognosen ser ju ut att bli sol på lördag. Vi hoppas i alla fall!

För Frida Söderström är den 120 km långa seniorklassbanan hemmaplan. Hon kan varenda tuva och känner väl till utmaningarna.
- Det finns en rejäl stigning som kommer igen flera gånger. Den backen kommer garanterat att vara utslagsgivande. Det gäller att planera loppet väl.

Kontakt
Ridande pressansvarig: Frida Söderström 0708-320351

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden