Gå direkt till innehåll
Johanna Nygren, från Kärna, är en av de uttagna ryttarna som åker till VM. Foto: Frida Engvall (ej fri för publicering)
Johanna Nygren, från Kärna, är en av de uttagna ryttarna som åker till VM. Foto: Frida Engvall (ej fri för publicering)

Pressmeddelande -

Sveriges första VM-lag i Working Equitation uttaget

För första gången deltar Sverige med ett lag på VM i Working Equitation. Tre svenska ryttare åker till Working Equitation World Championship i München den 10-13 maj.

I lagtävlingen för Working Equitation ingår Cow Trial, dvs tävling där det ingår att driva boskap, något som inte är tillåtet i Sverige och inte ingår på svenska tävlingar. Därför har Sverige inte deltagit i lagtävling tidigare.

Svenska Ridsportförbundet har efter kontakter med det internationella förbundet för Working Equitation, WAWE, fått tillåtelse att avstå boskapsgrenen med 0 i resultat och därmed möjliggjort för ett svenskt lag att starta. De övriga grenarna är dressyr, teknik och speedmoment.

Svenska ryttare
Johanna Nygren, Kärna - Violino Alto Castel (lusitano)
Astrid Hedman, Caldas Taipas, Portugal (tidigare Piteå) - Altivo (lusitano)
Åsa Salétros, Mullsjö - Lapp Glans (kallblodstravare)

Mästerskapet avgörs i München, Tyskland, 10-13 maj 2018.

Arrangörens hemsida: https://www.pferdinternational-munich.com/sport/#workingequitation 

Om Working Equitation:
Working Equitation består av tre moment: Dressyr, teknik och speed. Vid bedömningen är det samspelet mellan häst och ryttare som sätts i fokus. 

Dressyrmomentet i svår klass rids på enhandsfattning till ett kürprogram. Hästen ska gå i en för klassen ändamålsenlig form och momentet följer samma röda tråd som en dressyrtävling.

Teknikmomentet ska likna arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp, rida volter och utföra olika uppgifter samt rygga ut ur en trång passage. Här är det bland annat det tekniska utförandet, samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare som bedöms.

Speedmomentet är en bana som rids på tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha ett gott samspel, en smidig och uppmärksam häst. Nedslag av hinderdelar ger tidstillägg medan fångandet av en ring kan ge tidsavdrag.

Resultat: När samtliga moment ridits räknas resultaten samman från de olika momenten, precis som i fälttävlan, och segraren kan koras. I lagtävlingen räknas de tre bästa resultaten.

Kontakt
Annica Lund, nationell samordnare Working Equitation, Svenska Ridsportförbundet, tel. 0220-456 26, annica.lund@ridsport.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden