Gå direkt till innehåll
Landets hästar bidrar starkt till den svenska samhällsekonomin. Foto: Mikael Sjöberg
Landets hästar bidrar starkt till den svenska samhällsekonomin. Foto: Mikael Sjöberg

Pressmeddelande -

Sveriges hästnäring omsätter mer än 72 miljarder

Ny utredning visar: Sveriges hästnäring omsätter mer än 72 miljarder

Sverige är ett fantastiskt hästland. Det visar rapporten Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen som presenterades idag. Landets ca 360 000 hästar omsätter med alla positiva spridningseffekter 72 miljarder, skapar 38 000 jobb och levererar drygt 6 miljarder i skatt. Bidraget till BNP är 0,5 procent.

Rapporten från Högskolan Dalarna är den första genomgripande utredningen om hästnäringens samhällsekonomiska betydelse sedan 2004. Nu synliggörs efterfrågade siffror om landets hästar som förutom ett stort antal arbetstillfällen levererar så mycket engagemang, rekreation, spänning och meningsfull fritid till landets barn och vuxna. Hästar och människor mår bra tillsammans.

Bakom utredningen står Högskolan Dalarna med fil dr Tobias Heldt i spetsen.
– Vi har utvecklat en statistikmodell (en s.k. Business Intelligence-modell) som är den första i sitt slag. Nu har vi svart på vitt vad hästnäringen betyder, inte bara på nationell nivå utan även på regional nivå samt och för olika typer av hästar. Modellen är utvecklad för att kontinuerligt kunna göra uppdateringar och förbättringar och på så sätt kunna följa utvecklingen i hästnäringen, säger Tobias Heldt.

Tobias Heldt och Eva Myrgren vid torsdagsmorgonens presentation av rapporten. Foto: Svenska Ridsportförbundet

– Det här är en värdefull och viktig rapport både för hästnäringen och för våra föreningar i deras kontakter med kommuner, eftersom den går att visa och använda även på regional nivå, säger Eva Myrgren, vice ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

– Statistikmodellen är mycket efterlängtad, säger Stefan Johanson, vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Att kunna presentera aktuella och väl underbyggda siffror om vår näring är oerhört viktigt i vårt påverkansarbete när vi träffar politiker och andra beslutsfattare. Hästen och näringen omkring den är viktig i samhället på flera olika sätt, bland annat för landsbygdsutveckling, jobb och inte minst glädje och välmående. Med stark statistik kan vi jobba vidare för att ta till vara hela branschens potential.

FAKTA

Utredningen presenteras med tabeller, grafer och i text på webbplatsen: https://hastnaringen-i-siffror.se/

Rapporten är resultatet av ett samverkansprojekt initierat av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Svensk Travsport, ATG, Högskolan Dalarna och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Ytterligare samarbetspartners i utvecklingsprojektet var Svenska Ridsportförbundet, Region Västra Götaland, Länsstyrelsen Stockholm samt Jordbruksverket.

För mer information:
Tobias Heldt, Högskolan Dalarna, 070-191 86 53, the@du.se
Stefan Johanson, HNS, 070-527 21 85, stefan.johanson@nshorse.se

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden