Gå direkt till innehåll
Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna när Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friends genom satsningen Trygga Ledare, bjöd in till panelsamtal om barn och ungas trygghet inom idrotten. Foto: Mikael Sjöberg
Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna när Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friends genom satsningen Trygga Ledare, bjöd in till panelsamtal om barn och ungas trygghet inom idrotten. Foto: Mikael Sjöberg

Pressmeddelande -

Viktiga samtal om ungas trygghet inom ridsporten

Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna när Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friends genom satsningen Trygga Ledare, bjöd in till panelsamtal om barn och ungas trygghet inom idrotten.

- Jag tror på en ansvarstagande idrottsrörelse som tar trygghetsfrågorna på allvar, som erkänner att det finns problem, som inte räds att prata om det som är obehagligt. Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet, säger Amanda Lind.

Amanda Lind lyfter också vikten av att idrotten finns för alla barn inom idrotten, oavsett bakgrund.

För många är idrott förknippat med gemenskap och glädje, men så är det tyvärr inte för alla. Det finns barn som går till sin idrott med en klump i magen.

För att inspirera och diskutera hur vi tillsammans kan upptäcka, möta och agera förebyggande mot mobbning och kränkningar, tog Svenska Ridsportförbundet och Friends genom satsningen Trygga Ledare, initiativet till en serie panelsamtal om barns- och ungas trygghet. Trygga Ledare är en gemensam och flerårig satsning för en trygg stallmiljö, tack vare stöd från Hugo Stenbecks Stiftelse. Innehållet i satsningen bygger på ungas röster och erfarenheter från ledare i alla åldrar inom ridsporten.

I tre samtal pratar olika paneler om trygga strukturer, idrottsrörelsens ansvar, ledarens arbete i föreningen och ungas inflytande och delaktighet, vilket är avgörande för en trygg idrott.

I samtalen deltog förutom Amanda Lind, sakkunniga experter och ungdomar från olika idrotter och organisationer (se nedan). Barnkonventionen är en självklar utgångspunkt.
Deltagarna delar med sig av sina perspektiv, tankar och konkreta tips på hur man som ledare, förening eller förbund kan arbeta för en trygg vardag för barn och unga.
Barns trygghet är alltid vuxnas ansvar!

- Det absolut enda sättet att stoppa mobbning och kränkningar är att göra något innan någonting händer, alltså jobba förebyggande och främjande. Det visar all forskning, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

Panelsamtalen vänder sig bland annat till ledare inom hela idrotten. Idrottsledare har ett stort ansvar för barns och ungas trygghet och är för många unga ofta en av de viktigaste vuxna personerna i deras liv.
Tanken är också att panelsamtalen kan användas av alla inom idrotten för att lyfta trygghetsfrågorna till ytan, inte minst som diskussionsunderlag och workshops i idrottsföreningar.

- Vår önskan är att de här samtalen ska fortsätta ut på stallbackar och i alla föreningar.
- Vi har en nollvision mot mobbning, kränkningar och övergrepp. Trygghetsfrågorna ska genomsyra allt vi gör. Vi kommer aldrig luta oss tillbaka. Samtalen om trygghet måste fortsätta, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

Kontakt
Catrine Andersson, projektledare Trygga Ledare, Svenska Ridsportförbundet, catrine.andersson@ridsport.se 0220-456 62
Li Åsebring, sakkunnig, Stiftelsen Friends, li.asebring@friends.se 070-725 54 09

Panelsamtalen – gäster och innehåll

Samtal om trygga strukturer

Hur kan man på förbundsnivå skapa strukturer för en trygg idrott? Panelen lyfter vikten av systematiskt trygghetsarbete, att se problemen, våga agera och ha vassa verktyg för att kunna när något händer.

Gäster: Amanda Lind, Idrottsminister, Catrine Andersson, Projektledare Trygga Ledare Svenska Ridsportförbundet, Anders Jonsson, Utvecklingschef Svenska Innebandyförbundet och Malin Träff, Barn och ungdomsansvarig Riksidrottsförbundet.
Moderator: Maria Persson, sakkunnig idrott, Friends.

Samtal om ett tryggt ledarskap
Idrottsledare har ett stort och viktigt ansvar för barns- och ungas trygghet. Hur kan man som ledare jobba för att skapa trygga miljöer? Finns det konkreta tips. Och vad säger Barnkonventionen?
Gäster: Cecilia Åhl, ansvarig frivilliga och idrott Unicef, Jonas Hyttring, ledare i Västerås Hockey, Gabriella Torell Palmquist, lärare pedagogik Ridskolan Strömsholm och Calle Gustafsson, utbildningschef Friends. Moderator: Maria Persson, sakkunnig idrott, Friends.

Samtal om ungas delaktighet
Ett samtal om ungas rätt till delaktighet, vuxnas ansvar för trygghetsarbetet och bra strukturer som ger unga inflytande – på riktigt. Och hur unga är experter på sin samtid och delaktighet en förutsättning för framgång.
Gäster: Maja Frankel, Generalsekreterare Friends, Sara Grelle ordförande i Svenska Ridsportförbundets Centrala ungdomssektion och Ida Fredman, Alviks basket spelarråd.
Moderator: Maria Persson, sakkunnig idrott, Friends.

Läs mer om Trygga Ledare

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden