Gå direkt till innehåll
Vill du veta mer om sportkörning inför SM och EM?

Pressmeddelande -

Vill du veta mer om sportkörning inför SM och EM?

INBJUDAN PRESSTRÄFF - SLOTTSSKOGEN TORSDAG 8 SEPTEMBER KL 12.30

Den 21 augusti 2017 går första starten på FEI Europamästerskapen i Ridsport Göteborg 2017. Det innebär att det är ganska precis ett år kvar till nästa års stora hästfest.Disciplinerna under EM är hoppning, dressyr, körning fyrspann och paradressyr. Hela staden blir arena med tävlingar på Ullevi, Heden och i Slottsskogen.

Redan den 8-11 september i år genomför vi ett viktigt genrep. Då arrangeras SM i sportkörning i centrala Göteborg med samma upplägg gällande tävlingsarenorna för körningen som under nästa års europamästerskap. Heden används som tävlingsplats för två av momenten (dressyr- och precisions-körning). Det ingående maratonmomentet startar under lördagen på Heden och de 60 ekipagen tar sig via de centrala gatorna till Slottsskogen där en hinderbana genomförs.

Det är fri entré och öppet för alla.

I samband med SM i sportkörning vill vi bjuda in dig till en pressträff då vi berättar mer om upplägget inför FEI EM i Ridsport Göteborg 2017.

Tid: Torsdagen den 8 september kl 12.30 Samlingsplats: Slottsskogen, Villa Belparc
Vi serverar kaffe och mackor.

I Slottsskogen möter vi två körekipage som berättar hur körningsmomenten går till och visar maratonhindren. Det finns också möjlighet att provåka med ett ekipage runt själva tävlingsslingan. Medverkar gör bland andra Axen Olin, landslagskusk, och Tomas Torgersen (tävlingsansvarig FEI EM i Ridsport Göteborg 2017).
 

Anmälan: Maila din anmälan till media@gothenburg2017.com
Vi behöver din anmälan senast den 6 september.

Kontakt: Helena Lindqvist, marknadsföringsansvarig FEI EM i Ridsport Göteborg 2017, tel 0725-41 84 50, helena.lindqvist@goteborg.com

Tävlingstider SM i sportkörning 2016
8 -9 september kl 09.00-16.30 Dressyrkörning Heden
10 september kl 09.00-16.00 Maratonkörning från Heden till Slottsskogen
11 september kl 09.00-17.00 Konkörning (precision) Heden

Fakta sportkörning Under SM i sportkörning har ekipagen en, två eller fyra hästar framför vagnen.
Körningen har tre delprov - dressyr, maraton och konkörning (precision).
I dressyren körs ett givet program i gångarterna skritt och trav, för enbet (en häst) även i galopp.

Under FEI EM i Ridsport 2017 kommer vi enbart att ha fyrspannsekipage d v s fyra hästar framför vagnen.

I dressyrmomentet bedöms bl a hästens gångarter, övergångar, balans, lösgjordhet och harmoni. Här bedöms även den totala prestationen av ekipaget in, hästarnas och vagnens skick samt kuskens och medhjälparnas klädsel med mera. Det ska vara snyggt och propert och utrustningen ska blänka.

Maratonprovet påminner om fälttävlans uthållighetsprov. Ekipagen kör en längre sträcka och den sista delen av denna avslutas med en hinderbana med upp till åtta hinder. Hästar och vagnar passerar hindren genom de portar som angetts. Tidtagningen startar när ekipaget går in i hindret och stoppas när ekipaget kört ut genom portarna. Här är det extra viktigt att kusk och groom arbetar i ett team tillsammans.

Det avslutande precisionsprovet körs längs en given bana mellan koner med fyllda plastbollar på toppen. Banan körs på tid och ingen boll får trilla ner.

Fakta om FEI EM i Ridsport Göteborg 2017
21-27 augusti
4 discipliner
300 av Europas bästa ryttare och kuskar från 30 länder
590 hästar
700 volontärer
27 000 ridsportsfans på Ullevi dagligen
400 mediarepresentanter

Ullevi: Arena för dressyr och hoppning.

Heden: Arena för körning fyrspann samt paradressyr. Heden blir dessutom ett livligt område med uppvisningar, prova-på-aktiviteter och utställningar. Fri entré hela veckan.

Slottsskogen och staden: några av Göteborgs centralt belägna gator och stadens vackra parkområde Slottsskogen kommer utgöra tävlingsbana för fyrspannets maraton.

 Läs mer om FEI EM i Ridsport 2017 på www.gothenburg2017.com

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden