Gå direkt till innehåll
Corona stoppar hemma-VM i voltige

Pressmeddelande -

Corona stoppar hemma-VM i voltige

VM och Junior-EM i ridsportgrenen voltige 2020 ställs in. Mästerskapen skulle avgöras på svensk hemmaplan på Flyinge utanför Lund 29 juli – 2 augusti i år.
Beslutet att ställa in mästerskapen är fattat med anledning av den osäkerhet och de restriktioner som råder såväl i Sverige som internationellt på grund av coronaviruset och den pågående covid-19-pandemin.
Beslutet har tagits av VM-arrangören Svea Voltigeklubb med stöd av Svenska Ridsportförbundet och det internationella ridsportförbundet FEI.

- Det är så sorgligt att FEI:s internationella mästerskap i voltige för både seniorer och juniorer har fallit offer för coronapandemin, säger Bettina De Rham, FEI Vaulting Director. Men vi har all förståelse för skälen bakom beslutet och vi förstår också hur mycket vånda som ligger bakom det. Vi vet att dessa nyheter innebär en stor besvikelse för hela voltigevärlden och alla berörda, men trots detta är vi säkra på att det inte dröjer länge innan FEI-flaggan vajar över Flyinge igen.

I många länder råder fortsatta restriktioner för idrottande, träning med hästar och resande. Tävlingar tillåts inte och inte heller större folksamlingar. Omständigheterna gör det inte möjligt att arrangera ett större idrottsevenemang under smittskyddsmässigt säkra och sportsligt rättvisa former.

- Vi är bedrövade över att tvingas ställa in mästerskapet i sommar, säger Ted Velander, ordförande i Svea Voltigeklubb och organisationskommittén för VM/JEM 2020. Vi har arbetat så hårt för detta sedan vi fick VM och JEM för tre år sedan. Vårt svenska VM-lag och alla individuella VM- och EM-aktuella voltigörer har gjort en sådan målmedveten satsning mot 2020. Jag skulle säga att laget är i sitt livs form just nu.

Flyinge Kungsgård är också en uppskattad tävlingsplats med anrik hästmiljö, stora arenor, permanenta stallar och alla nödvändiga faciliteter.
- Vi har dessutom en väldigt erfaren och väl intrimmad tävlingsorganisation efter fyra års tävlingar på Flyinge med svenska och nordiska mästerskap och internationella CVI-tävlingar, säger Ted Velander. Vi har också haft ett starkt sponsorstöd genom alla år från Event in Skåne och Lunds kommun.

Även Svenska Ridsportförbundet beklagar nödvändigheten att ställa in sommarens mästerskap på hemmaplan, men står bakom beslutet.
- Det är väldigt tråkigt att behöva ställa in ett internationellt mästerskap, framför allt i en gren som vänder sig till många unga utövare. Organisationskommittén har lagt ner ett hårt jobb för att förbereda mästerskapet, och vi hoppas kunna återkomma med nya planer framöver, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Redan köpta biljetter till sommarens VM/JEM återbetalas. All biljetthantering sköts via bokningsföretaget www.tickster.se.

- Och sedan hoppas vi naturligtvis på att få förtroendet från FEI att få arrangera ett mästerskap i voltige i nära framtid igen, bara världen kan komma igenom den här förlamande pandemin och allt blir lugnare. Vår stab står redo, säger Ted Velander.


Flyinge 7 maj 2020


För mer information:
Ted Velander, ordförande, Organisationskommittén VM/JEM 2020.
ted@flyingehus.com
+46 708 640 605

Ulf Brömster, ordförande, Svenska Ridsportförbundet.
Ulf.bromster@ridsport.se

Pernilla Linder Velander, pressansvarig, Organisationskommittén VM/JEM 2020.
pernilla@flyingehus.com
+ 46 708 640 600

Matilda Hjertstrand, kommunikatör, Svenska Ridsportförbundet.
matilda.hjertstrand@ridsport.se
+46 709 79 56 31

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Presskontakt

Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm