Gå direkt till innehåll
Kjell Westerback och Hadari representerar Sverige på VM i distansritt under lördagen. Foto: Pauline Högdahl
Kjell Westerback och Hadari representerar Sverige på VM i distansritt under lördagen. Foto: Pauline Högdahl

Pressmeddelande -

Kjell Westerback laddad för VM i distansritt

VM i distansritt avgörs på lördag den 22 maj i Pisa, Italien. För Sverige startar rutinerade Kjell Westerback individuellt på Hadari, som han tog SM-guld med 2019. Mästerskapet sänds direkt på webb-TV.

Kjell Westerback, 62 år, är hemmahörande i Södra Vi, Vimmerby och rider för Tjust Distansklubb. Han har tävlat distansritt i över 15 år och tog SM-guld 2019, sedan tidigare fanns ett SM-brons från 2016. Hadari är en trettonårig arabvalack uppfödd av Anneli och Bruno Augustsson.

- Hadari har tagit resan bra och har acklimatiserat sig fint här nere. Vi är väldigt förväntansfulla inför imorgon, berättar Kjell Westerback.

Det är ett tag sedan det delades ut VM-medaljer i distansritt för seniorer. Vid VM i Tryon 2018 avbröts ritten efter oklarheter i samband med starten och förra årets VM i Italien ställdes in på grund av smittläget i Europa. Regerande världsmästare är således guldmedaljören från 2016, spanjoren Jaume Punti Dachs som startar även i år.

VM i distansritt avgörs över sexton mil i nationalparken Migliarino San Rossore Massaciuccoli i Toscana. Tidigare har bland annat VM 2019 för juniorer och young rider, unghäst-VM och EM 2018 för juniorer och young rider avgjorts här.

- De mästerskapen har legat på hösten och då har det varit väldigt varmt, speciellt inne i skogspartierna. Nu har temperaturen hållit sig runt 20 grader och det blåser från och till. Imorgon ska det eventuellt komma ett par regnskurar också. Det är helt optimalt ridväder, menar Kjell Westerback.

Start och mål ligger på galoppbanan San Rossoro Racecourse i Pisa. Starten går 07.00 lördag morgon med totalt 81 anmälda ryttare, 45 män och 36 kvinnor, som alla startar samtidigt. Ryttare från 32 länder deltar varav flera tidigare VM-vinnare, 13 nationer rider om lagmedaljerna.

- I vanliga fall är det runt 30 procent av startfältet som fullföljer och är godkända i mål. Min plan är att vara bland de 30 procenten och samtidigt rida på en bra tid. Jag kommer inte att ha något att göra med medaljstriden, men satsar på att rida runt 16-16,5 km i timmen och personbästa.

- Man kan inte satsa för hårt, det är då man inte klarar att fullfölja. Det går att jämföra med hoppning. Du kan satsa att rida på bästa tiden i omhoppningen och riskera att riva, eller du kan säkra upp för en felfri ritt, säger Kjell Westerback, som hoppas vara "felfri" och fullfölja alla mästerskapets 16 mil.

Liveresultat

Följ Kjell och teamet på VM via instagramkontot @teamswedenpisa2021

Preliminärt tidsprogram

Torsdag
21.30 Invigning, ClipMyHorse sänder

Fredag
15.00 Hästbesiktning
17.00 Invägning ryttare

Lördag
07.00 Tävlingsstart, ClipMyHorse sänder

Arrangörens hemsida

Här kan du läsa mer om distansritt, om Kjell Westerback och hur han tränar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden