Gå direkt till innehåll
Ny fälttävlanstour ska lyfta svensk fälttävlan

Pressmeddelande -

Ny fälttävlanstour ska lyfta svensk fälttävlan

Pressinformation från Svenska Ridsportförbundet 2014-04-08

Svensk fälttävlan tar sats för att nå nya höjder. Inför säsongen 2014 lanseras Swedish Eventing Tour, en fälttävlanstour på en- och tvåstjärnig nivå.
- Det här är början på något stort för svensk fälttävlan, säger Staffan Lidbeck, förbundskapten i fälttävlan.

Från maj till september besöker Swedish Eventing Tour fyra av Sveriges bästa tävlingsplatser. Arrangörer av de tre första deltävlingarna är Eketorp, Strömsholm och Malmö. Finalen hålls på vackra Segersjö utanför Örebro, som efter fyra år utan tävlingar återupptar traditionen med de populära tävlingarna i herrgårdsparken.
- Årets tour är en utveckling av Svenska Cupen där förbundet via fälttävlanskommittén och dess sponsor Flex Fasadgruppen ekonomiskt stöttar arrangörerna för att säkerställa tävlingar på absolut högsta nivå. Satsningen ska leda till bättre tävlingsmöjligheter för ryttarna med högre prissummor och en mer attraktiv och tillgänglig sport för publiken, säger Tomas Werngren, ordförande i fälttävlanskommittén.

- Vi önskar alla ekipage lycka till under säsongen och vi kommer att följa er på plats! säger Sara Sjöborg Wik, ägare Flex Fasadgruppen och VD på Flex Fasader.

Förbundskapten Staffan Lidbeck är övertygad om att touren är precis vad svensk fälttävlan behöver.
 - För något år sedan uttryckte jag min oro över bristen på kvalitativa tävlingar i Sverige. Utan bra tävlingar på hemmaplan får vi en ond spiral där ryttarna hela tiden måste söka sig utomlands för att möta kvalificerat motstånd på bra och välbyggda banor. När nu Swedish Eventing Tour sjösätts kan jag inte annat än känna mig väldigt glad och varm inombords, säger Staffan som hoppas att touren kan attrahera internationella ryttare.
- Jag tror att den kommer att vara ett mycket intressant tävlingsalternativ för ryttare från övriga Norden och norra Europa. Det skulle vara betydelsefullt eftersom den sportsliga nivån höjs och utvecklas med internationell konkurrens.
 
Så går det till
Swedish Eventing Tour kan arrangeras både som nationell och internationell klass. Ryttare får under året starta i både den enstjärniga och den tvåstjärniga touren. Finalen är öppen för ekipage som startat i minst en av deltävlingarna. I finalen rider ryttarna om totalt 145 000 kronor i den tvåstjärniga klassen och 32 500 kronor i den enstjärniga klassen. Ekipagen samlar också poäng i deltävlingar och final.  Det ekipage som under året, i varje tour, samlat flest poäng tilldelas en bonus på 30’000 respektive 20’000 kronor.

Tävlingsplatser
17-18 maj Eketorp Eventing http://www.eketorpeventing.se/
6-7 juni Nationaldagstävlingarna, Strömsholm http://www.stromsholm.com/
1-3 augusti Malmö City Horse Show, Malmö http://www.malmo.se/Medborgare/Idrott--fritid/Evenemang/Malmo-City-Horse-Show.html
19-21 september, Segersjö, Final http://www.segersjo.com/
 
Läs mer om Swedish Eventing Tour och se fullständiga regler på: http://www.eventingtour.se/
Läs mer om Flex Fasadgruppen: http://flexfasadgruppen.se/

Kontakt
Tomas Werngren, ordförande Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté, 070-645 06 69
Stephan Olsson, projektledare Swedish Eventing Tour, 073-386 40 85
Sara Sjöborg Wik, ägare Flex Fasadgruppen och VD på Flex Fasader, 070-658 61 05
Matilda Hjertstrand, Svenska Ridsportförbundet Press, 0709-79 56 31

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Flex Fasadgruppen sponsor till Swedish Eventing Tour
”Våra företag arbetar med fasader, oftast i glas, aluminium och kompositmaterial. Det är allt från enkla entrépartier till mycket sofistikerade och komplexa fasader. För oss är noggrannhet, precision och uthållighet viktiga honnörsord och dessa möter vi också inom fälttävlan.
Sporten har stått för många framgångar under de senaste åren och vi är mycket glada att kunna fortsätta stödja sporten genom att ge de svenska ryttarna, i internationell konkurrens, en fantastisk möjlighet till utveckling på hemmaplan genom Swedish Eventing Tour.
För oss och vår omvärld kommer Swedish Eventing Tour även att ge ett bra tillfälle till affärsevent i samband med dessa tävlingar. Framförallt terrängmomentet är attraktivt för många. Ett extra plus är att sporten är väl representerad av både kvinnor och män samt att dessa tävlar på lika villkor."
- Sara Sjöborg Wik, gruppens ägare och VD på Flex Fasader, ett bolag inom Flex Fasadgruppen.

Om Svenska Ridsportförbundet
Svenska Ridsportförbundet är ett av 70 förbund inom Riksidrottsförbundet.
- ridsport är den enda olympiska idrott där män och kvinnor tävlar mot varandra på samma villkor
- 2013 utsågs Svenska Ridsportförbundet till Årets Idrottsförbund
- förbundet har en stor och omfattande ungdomsverksamhet, 65 procent av medlemmarna är under 26 år
- i stallet fostras framtidens ledare visar en forskningsrapport från Luleås tekniska universitet

Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden