Gå direkt till innehåll
Wynja Eriksdotter Rubin, här med Hurricane Coquita, är en av de ryttare som nu tar plats i ATG Talang. Foto Kim C Lundin.
Wynja Eriksdotter Rubin, här med Hurricane Coquita, är en av de ryttare som nu tar plats i ATG Talang. Foto Kim C Lundin.

Pressmeddelande -

Nya ATG-talanger redo att ta chansen: ”Mentorn är höjdpunkten”

De är åtta ryttare man tror kan nå internationell toppnivå. Därför är de uttagna till Svenska Ridsportförbundets Ryttarutvecklingsprogram ATG Talang och får nu nya möjligheter att ta karriären vidare.
– Jag är så tacksam och ser fram emot precis allt. Höjdpunkten blir att ha ”Yogi” som mentor, säger 20-åriga fälttävlansryttaren Wynja Eriksdotter Rubin.

Följande ryttare är uttagna till ATG Talang 2024:

Hannah Rosendal, dressyr, Arvika Ridklubb
Amanda Svanberg, dressyr, Willands Ryttarförening
Vendela Eriksdotter Rubin, dressyr, Föreningen Lindelunda Sportryttare
Stina Arosenius, fälttävlan, Enköpings Fältrittklubb
Wynja Eriksdotter Rubin, fälttävlan, Föreningen Lindelunda Sportryttare
Victor Edvinsson, hoppning, Hallands Equestrian Ryttarförening
Amanda Eriksson, hoppning, Åby Ridklubb
Erik Nordström, hoppning, IM Sportriders

ATG Talang är ett ryttarutvecklingsprogram som genomförs av Svenska Ridsportförbundet i samarbete med partnern ATG. Där ingår ett individuellt träningsstöd, fyra avsuttna, obligatoriska träffar där ryttarna möter experter på olika områden samt mentorskap från tre mycket erfarna tränare i respektive gren. Dessa är Louise Nathhorst för dressyr, Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson för hoppning samt Göran ”Yogi” Breisner för fälttävlan.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Han har tränat så många av dem som jag ser upp till. Det är en ära att få ta del av hans kunskap med tanke på inflytandet som den haft på vår sport, säger Wynja Eriksdotter Rubin om ”Yogi” som bland annat varit förbundskapten för det engelska landslaget i mer än tio år och som nu är rådgivare åt de tre svenska förbundskaptenerna i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Utvecklingsbarhet, inställning, personlig profil och en genomtänkt plan för hästrekrytering väger tungt i uttagningen till ATG Talang. Med sitt engagemang är ATG med och utvecklar svensk ridsport tillsammans med Svenska Ridsportförbundet. ATG Talang är ett exempel på hur det möjliggör verksamhet som på riktigt gör skillnad och som är hållbar över tid.

– Som alltid är det både roligt och spännande att få välkomna ett nytt härligt gäng till ATG Talang. Detta blir den tionde omgången och vi på ATG är väldigt stolta över att kunna bidra till att ännu fler talangfulla ryttare får en extra skjuts i sin satsning mot toppen, säger Camilla Hasselström, Head of External Communication på ATG.

Daniel Bergqvist är ansvarig för ryttarutveckling på Svenska Ridsportförbundet. Han har genom åren sett ATG-talangerna gått vidare och representerat Sverige vid mästerskap, ridit världscup, vunnit mästerskap och gjort en yrkeskarriär inom ridsport.

– Förmodligen är det en kombination av att rätt ryttare söker, att vi hittat en bra målgrupp som sedan med hjälp av alla pusselbitarna inom programmet kan slipa på detaljer och få en helhet på plats. Mentorn är en stor nyckel, säger Daniel Bergqvist.

– Jag har alltid tyckt att detta är ett väldigt intressant program. Jag har haft otroligt fina ryttare att jobba med. Vi kommer att hålla tät kontakt, och jag kommer att ha kontakt med tränaren de har i vardagen. Sedan finns jag där som stöd och vi kan hjälpas åt att hitta bästa vägen framåt för träning och tävling, och självklart kan de också träna för mig om de vill, säger ”Yogi” Breisner.

För Wynja Eriksdotter Rubin och de andra sju nyblivna ATG-talangerna väntar nu ett drömår för att bredda kunskapsbanken.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Hela projektet kommer att göra stor skillnad, alla experter vi kommer att träffa och också att lära av varandra. Jag tävlar också mycket dressyr och jag ser hur olika grenar verkligen kan gynna varandra så jag ser jättemycket fram emot att lära av de andra talangerna, säger Wynja Eriksdotter Rubin.

Läs mer om Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram här.

Kontakt:
Daniel Bergqvist, ansvarig ryttarutveckling, Svenska Ridsportförbundet
daniel.bergqvist@ridsport.se, tel 0220-456 08

Anna-Clara Pettersson, koordinator ryttarutveckling
anna-clara.pettersson@ridsport.se, tel 0737-22 02 04

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden