Gå direkt till innehåll
Mette Ubbesen är ny förbundskapten i paradressyr. Foto: Mira Nyberg Photography
Mette Ubbesen är ny förbundskapten i paradressyr. Foto: Mira Nyberg Photography

Pressmeddelande -

Storsatsning på pararyttarna inför Paris 2024

Svenska Ridsportförbundet tillsätter en ny förbundskapten och en ny ledare för utvecklingsgrupperna inom paradressyren.
- Två ledare istället för en är en del i en utökad satsning med sikte på nästa Paralympics, säger Andrea Barth, sportchef.

Det är Mette Ubbesen som blir förbundskapten med ansvar för landslaget i paradressyr mot Paris 2024. Vid sin sida har hon Helena Ager som leder utvecklingsgrupperna. Det handlar om två ledare med stor erfarenhet av dressyr och parasport. Mette Ubbesen är domare i paradressyr, driver stall med träning och utbildning av dressyrhästar samt är med i C-truppen i dressyr.

- Jag är enormt glad för uppdraget och längtar efter att komma i gång. De som representerar Sverige idag är väldigt bra, men jag vill att de blir fler. Det ser jag som ett viktigt uppdrag. Det finns många duktiga ryttare vi inte ser idag, säger Mette Ubbesen.

Hon bär också med sig stor erfarenhet från den mycket starka danska paradressyren där hon varit involverad.
- Danskarna är outstanding och nu vill vi köra om dem. Där tror jag Mette har väldigt mycket att komma med, säger Andrea Barth.

Helena Ager är även hon en välkänd profil inom parasporten; hon har erfarenhet från två VM, två Paralympics, flera EM och andra internationella tävlingar. Då i roller som hästägare, hästskötare och assistent till dåvarande kaptener.
- Jag ser min viktigaste uppgift som att hitta nya talanger och ge dem de bästa förutsättningarna att lyckas. Jag vill se till att det finns gott om kontaktytor även för dem som ännu inte är med i landslaget, säger hon.

Hon har ytterligare ett mål som kan bli en viktig komponent för framgångsrika kommande mästerskap.
- Jag skulle vilja att vi har en internationell tävling i Sverige varje år. Det är väldigt viktigt. De som rider för Sverige idag är mycket starka och fina representanter för svensk ridsport, men de behöver bli fler, säger Helena Ager.

Svensk paradressyr är på frammarsch och fler ryttare än någonsin har klassificerats under året. Nästa steg på vägen är två träningshelger i november; den första på Flyinge och den andra på Strömsholm.
- Annica Lund på vår sportavdelning har gjort det viktiga jobbet med att sjösätta dessa helger och jag tror att det kommer att bli en suverän början för de nya ledarna, säger Andrea Barth.

Mette Ubbesen håller med.
- Så roligt det ska bli att få börja jobba och starta utvecklingen för ett ännu starkare lag och en ännu bredare bredd. Jag hoppas att vi under de här helgerna möter några av de ryttare som vi inte redan har koll på idag, säger hon.

Svenska Ridsportförbundet vill också återigen rikta ett stort och varmt tack till Agneta Aronsson som i många år varit kapten för paradressyrens landslag och lett sporten med stor framgång.

Kontakt
Mette Ubbesen
metteubbesen@hotmail.com

0705-31 20 44

Helena Ager
helena.ager@hotmail.com

0704-15 68 69

ATG - Stolt sponsor av svensk paradressyr

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden