Gå direkt till innehåll
Sverige partnerland till CHIO Aachen – H.M. Drottning Silvia beskyddare av deltagandet

Pressmeddelande -

Sverige partnerland till CHIO Aachen – H.M. Drottning Silvia beskyddare av deltagandet

Foto: CHIO Aachen/Arnd Bronkhorst

Sverige och svensk ridsport är partnerland till den anrika stortävlingen CHIO Aachen i år. H.M. Drottning Silvia är beskyddare av det svenska deltagandet och kommer att närvara vid invigningen av årets evenemang i Tyskland den 12 juli.

CHIO Aachen, Weltfest des Pferdesport, är ett av Europas största idrottsevenemang med över 360 000 besökare.

CHIO Aachen har varje år ett partnerland eller utvalt tema vid tävlingarna och i år är det Sveriges tur.

- Vi är naturligtvis oerhört glada över att ha blivit tillfrågade av arrangören, och stolta över att H.M. Drottning Silvia stöttar vårt engagemang då svensk hästnäring har mycket att erbjuda på den internationella marknaden, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

En projektgrupp arbetar med att sammanställa programmet under dagarna i Aachen. På tävlingsområdet kommer en Sweden Village att byggas upp med möjlighet för svenska företag att marknadsföra sig.

- Det gläder oss mycket att Sverige valts till officiellt partnerland vid ridsporttävlingarna i Aachen i år. Det är en stor ära och utgör ett utmärkt tillfälle att ytterligare stärka våra goda förbindelser med Tyskland. Inte minst vill vi från Sveriges ambassad bidra till att Sverige får visa upp sig i hela sin bredd: vår kultur och vårt näringsliv, säger Sveriges ambassadör i Tyskland Lars Danielsson.

Som partnerland kommer Sverige att synas både på tävlingsområdet och i staden Aachen.

Organisation i Aachen, Aachen-Laurensberger Rennverein e.V, har lång erfarenhet av att bjuda in ett partnerland till sitt evenemang.

- Det ger en extra känsla till vårt evenemang och Sverige har mycket att erbjuda, både som hästnation och som land. Sverige och Tyskland har haft ett utbyte under flera hundra år och det kändes som ett naturligt val att bjuda in Sverige som partnerland, säger Frank Kempermann, show director för CHIO Aachen.

Närmare detaljer om Sverige som partnerland till CHIO Aachen kommer att presenteras i slutet av mars.

CHIO Aachen, Weltfest des Pferdesport, äger rum den 8-10 juli och 12-17 juli.

Mötesplatsen – CHIO Aachen

CHIO Aachen är en av de äldsta tävlingarna inom ridsporten. Den årliga Weltfest des Pferdesport har mycket högt anseende som en internationell marknadsplats för ridsport, hästnäring, och nätverkande.
Att tävla och vinna i Aachen kan jämställas med att vinna ett mästerskap, hit kommer bara de bästa.
Aachen är mer än bara en anrik tävlingsplats, det är ett globalt skyltfönster. Här möts och knyts kontakter mellan besökare från hela världen, även inom andra områden än ridsporten.
Aachen var huvudstad i Karl den stores kejsardöme på 800-talet och det kan sägas att EU:s vagga stod här. Karl den stores kejsardöme omfattade nuvarande Frankrike, Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Schweiz, delar av Tyskland, Österrike, Italien, Spanien och Balkan.
Aachen är fortfarande en central ort i Europa och ligger i gränslandet mellan Tyskland, Belgien och Nederländerna. Det är till exempel 14 mil till Bryssel från Aachen.
Karl den store ligger begravd i katedralen i Aachen och där finns hans tron och ett relikskrin till beskådande.

* CHIO - det internationella ridsportspråket är ursprungligen franska och därför är många fackuttryck från Frankrike. CHIO betyder Concours Hippique International Officiel - internationell tävling med flera grenar och nationstävlingar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Kontakter

Josefin Sasse

Josefin Sasse

Presskontakt Presschef 079-143 11 63
Matilda Hjertstrand

Matilda Hjertstrand

Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

Relaterat innehåll

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Sweden