Gå direkt till innehåll
OS-guldlaget tog hem Årets bragd på Ryttargalan. Foto: Roland Thunholm
OS-guldlaget tog hem Årets bragd på Ryttargalan. Foto: Roland Thunholm

Pressmeddelande -

Storslam för hoppningen på ridsportens guldgala

Ryttargalan 2021 hade massor att fira där hopplagets historiska OS-guld lyste allra starkast och hoppningen kammade hem fyra priser och årets bragd.

2021 vände från pandemi och stukad tävlingssäsong till ett av de mest framgångsrika i svensk ridsporthistoria hittills. Efter OS-guldet i somras riktas världens blickar mot Sverige och det kommer att bli ett av de största idrottsliga minnena i svensk idrottshistoria.

OS-guldet belönades också med galans sista pris, Årets bragd, och gästernas jubel ville aldrig ta slut när Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson, reserv i laget, och förbundskapten Henrik Ankarcrona i gyllene kavajer klev upp på scenen för att ta emot priset från Annika Bäremo från Saab och Ulf Brömster, Svenska Ridsportförbundet.

- Det var vi som tog det olympiska guldet, med våra fantastiska team och fantastiska hästar. Vi kommer alltid att stå nära varandra på ett väldigt speciellt sätt. Men det är ni som stöttade, hejade och grät som gjorde att vi förstod vad vi faktiskt har gjort, sa Malin Baryard Johnsson.

    Peder fick priset för årets prestation som bland innefattar att som förste ryttare på 97 år vinna två individuella OS-silver med samma häst i två på varandra följande OS.

    - Jag vill tacka alla på vägen. Den här galan betyder mycket, för den tackar alla som betytt så mycket. Allt från uppfödare, hästägare, tränare, eldsjälar och ridskolor. Alla som brinner för den här sporten, sa Peder Fredricson när han tog emot priset.

    Årets Ryttargala är den 15:e i ordningen och var en gala som gick helt i guld.

    Tävlingsåret innehöll så många prestationer, där framgångar födde framgångar och en sagolik resultatrad med många olika ryttare. Många fler än de som var nominerade till Ryttargalan har gjort fina resultat.

    I Årets häst hade juryn en näst intill omöjlig uppgift när de tre guldhästarna King Edward, Indiana och All In ställdes mot varandra. Vann gjorde Henrik von Eckermanns King Edward, en liten häst som i Tokyo blev en av de största hopphästarna genom tiderna. Lagguld och fyra totalt. Men framför allt, ensam om att klara alla sina sex rundor utan att riva ett enda hinder. En bedrift som bara två OS-hästar klarat tidigare.

    - Jag är oerhört tacksam att jag får sitta på en sådan häst, säger Henrik von Eckermann som tog emot utmärkelsen tillsammans med King Edwards ägare, George Känhy.

    Även årets uppfödare prisades för en hopphäst. Krister Svedberg har fött upp Peder Fredricsons EM-bronshäst Catch Me Not S och driver verksamhet med sambon Tobias Larsson.

    - Vad kan man känna annat än att det är helt fantastiskt. Jag är väldigt rörd. Det är det häftigaste jag varit med om utanför tävling. Det är helt fantastiskt häftigt, sa Krister Svedberg vid prisutdelningen.

    Dressyrinslaget kom via framtidshästen Bergsjöholms Valbonne 1376 som matchas av Patrik Kittel mot svår klass.

    Patrik Kittel delar ut ett eget pris på galan, Årets kämpe, till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten.

    Eva Ulf från Djursholms Ridklubb hade nära till Grand för att ta emot priset Årets ridskola, som delas ut i samarbete med Folksam. Över 900 ryttare sitter upp varje vecka i ridklubben som är en av Sveriges absolut största.
    - Vi har hållit på i trettio år och det är så många som har bidragit till det här priset. Inte minst alla fantastiska ridskolehästar. Utan dem blir det ingen ridskola.

    Årets ridlärare delas ut i samarbete med Granngården. I år gick priset till Anna Ringholt, Åby Ridklubb.

    Årets vinnare på Ryttargalan

    Årets bragd - i samarbete med Saab - OS-guldlaget från Tokyo
    Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson (reserv), Henrik Ankarcrona, förbundskapten

    Årets prestation
    - Peder Fredricson

    Årets ridskola
    - i samarbete med Folksam - Djursholms Ridklubb

    Årets hästskötare
    - i samarbete med ATG - Hanna Etzner

    Årets häst
    - King Edward

    Årets uppfödare
    - Krister Svedberg

    Årets kämpe
    - i samarbete med Patrik Kittel - Louise Etzner Jakobsson

    Årets hederspris
    - Bengt Sånesson

    Årets komet
    - i samarbete med tidningen Ridsport - Filippa Enmark

    Årets ridlärare
    - Anna Ringholt

    Morgondagens häst
    - Bergsjöholms Valbonne 1376 (SWB)

    Morgondagens stjärna
    - Sofia Sjöborg

    Årets ridskolehäst
    - Robert, Hallsta Ridklubb

    Årets tränare
    - Maria Grane

    Årets ryttare/kusk
    Svenska Ridsportförbundets Championatsteckan
    Peder Fredricson, Patrik Kittel, Amanda Ingulfson, Ebba Lindblom, Johan Herner

    ryttargalan.se finns övriga nominerade och juryns motiveringar

    Ämnen

    Kategorier


    Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

    Kontakter

    Josefin Sasse

    Josefin Sasse

    Presskontakt Presschef 079-143 11 63
    Matilda Hjertstrand

    Matilda Hjertstrand

    Presskontakt Pressansvarig Sport & tävling 0220-456 31

    Relaterat innehåll

    Svenska Ridsportförbundet

    Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Vi verkar för att främja ridning, sportkörning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar. I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla - hela livet.

    Svenska Ridsportförbundet
    Ridsportens Hus
    734 94 Strömsholm
    Sweden